Радан Кънев призовава Мая Манолова да се откаже от балотажа

Радан Кънев

Тя и Борислав Игнатов да се оттеглели, за да се явял Борис Бонев срещу Фандъкова

След като хвърли в недоумение симпатизантите на Демократична България с твърдението, че София може да има нов кмет и името му да не е Мая Манолова , евродепутатът Радан Кънев внесе уточнение:

"Тъй като твърдението ми, че София може да има НОВ кмет, и той да не се казва Мая Манолова, предизвика интерес, нека уточня: Чл. 246 Ал.8 ИК дава възможност и г-жа Манолова, и г-н Игнатов да се откажат от участие в балотажа. В такъв случай, срещу г-жа Фандъкова ще се изправи кандидат, който може с лекота да обедини целия опозиционен вот и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур г-н Бонев", обясни Кънев във фейсбук.

За сведение на Кънев, който е юрист и практикуващ адвокат, той е разглеждал отменения през 2014 г. Изборен кодекс. В действащия ИК визираната от него разпоредба сега се намира в член 452:

Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове.

Коментари

Задължително поле