Радев в Сочи: Поднових поканата си към президента Путин да посети България (ВИДЕО)

Основната цел на посещението ми е възстановяване на доверието. Тази първа решителна крачка е направена. Това заяви президентът Румен Радев след срещата с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи.

"Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и на Русия от друга, в условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години. Въпреки всичко това, мога да кажа, че тази първа стратегическа стъпка е направена", каза българският държавен глава и подчерта, че руско-българските отношения имат огромен потенциал за развитие в различни сфери.

"Обсъдихме важни въпроси от международната сигурност. Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, защото никой няма нужда от връщането на отношенията от времето на Студената война", допълни той.

Остават проблеми, по който има още много да работим докато постигнем взаимно приемливо решение, каза още българският президент.

Поднових поканата си към президента Путин да посети България и то в годината, в която отбелязваме 140-тата годишнина от Освободжението и от Руско-турската освободителна война, обяви Румен Радев.

Той допълни, че се надява по време на предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Русия да бъдат обсъдени конкретни теми за сътрудничество, най-вече 16-та сесия на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Посещението на президента на България Румен Радев е добър сигнал за възобновяването на пълноформатните руско-български отношения, заяви на свой ред държавният глава на Руската федерация.

„Както е известно, президентът на България пристигна по наша покана в рамките на мероприятия, свързани с отбелязването на годишнината от освобождението на българския народ от османско иго, от края на Освободителната война. Това е знаково събитие както за България, така и за нас. В рамките на дискусията – тя бе достатъчно подробна, информирах президента за нашите приоритети в двустранните отношения и за позициите на Русия по международните проблеми и въпроси. Считам, че тази визита е добър сигнал за възстановяването на пълноформатните руско-български отношения“, каза Владимир Путин.

Коментари

Задължително поле