Радев за управляващите: Не виждам база за партньорство

Снимка: Денислав Стойчев

Бих подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизацията на България. Това заяви президентът Румен Радев на брифинга по повод две години от работата на администрацията му.

"Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани предизборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците – машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, премахване на втория протокол, актуализация на избирателните списъци“, заяви Радев и добави, че би подкрепил нов политически модел, ако той отстоява тези ценности.

По отношение на правомощията на президента Радев посочи, че с годините те непрекъснато се отнемат. "И по отношение на формирането на важни органи, и по отношение на службите. Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Но ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция, или пък формира безпринципна голяма коалиция, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система:, каза Румен Радев.

На въпрос дали и за какво би инициирал референдум той отговори: "Референдумът е мощно оръжие на пряката демокрация и трябва да боравим внимателно с него. Той трябва да бъде организиран така че да бъде успешен, а сегашното законодателство не позволява това".

"Не виждам база за партньорство (с управляващите - бел.ред.) при сегашния курс за управление. Правителството нарушава баланса на властите. Това личи и при отношението му към Народното събрание, и във външната политика и от политиката по формирането на бюджета", коментира още Румен Радев.

Коментари

Задължително поле