Радев след разговорите с Медведев: Трябва да преразгледаме договорите за производство на съветско оръжие

За мен тази среща е пробив защото е първата на такова високо равнище след едно продължително прекъсване. Това коментира президентът Румен Радев след срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва. И препоръча на българското правителство да използва положителния импулс от нея по най-добрия начин.

Според Радев, двамата с Медведев са разговаряли и за енергийните проекти.

"В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношението на Русия. Заговори се за възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие. Енергийният министър също беше в Русия, това е похвално, но недостатъчно", каза българският президент. По думите му, Медведев се е ангажирал през есента да се проведе заседание на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, където да се разгледат всички потенциални проекти в енергетиката.

Средата за сигурност стана толкова сложна, че не само България, но и ЕС, осъзна, че е най-добре да има директни доставки на газ до държава-членка. Затова аз призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж, разбира се с Еврокомисията, възможността за пряка доставка на газ от Русия за България през Черно море. Нека да дадем за пример Северен поток, коментира още Радев.

По думите му, темата за санкциите не е била обсъждана с премиера Медведев. Президентът обаче припомни позицията си, че санкциите не са повод за замразяване на отношенията и посочи, че през миналата година, въпреки наличието им, Франция е успяла да измести Германия, като инвеститор номер едно в Русия.

Важно е двете правителства да работят заедно са конкретизиране на определени конкретни сфери на сътрудничество, каза президентът, допълвайки че все пак има "тежки области", в които трудно ще се намери решение. За пример Румен Радев даде темата за лицензионния режим в производството на военна техника у нас по старите договори между НРБ и СССР. "Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас", припомни президентът. Според едно то тях страната ни трябва предварително да съгласува с Русия на кого и колко оръжие ще доставя. "Много ясно изтъкнах на премиера Медведев, че това е неприемливо за нас и трябва да има диалог по тази тема", каза държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика