Радиоактивният "Слонски крак" в Чернобил може да убие човек за минути

Радиоактивната маса "Слонски крак" в Чернобил Снимка: Twitter

В сърцето на известната Чернобилска забранена зона все още има радиоактивен обект, който е смъртоносен и може да убие всеки, който се осмелили се да се приближат до него и то само за секунди, пише британският в. "Сън". През годините обектът е станал известен като "Слонския крак".

Той представлява маса от високо радиоактивен материал, образуван след ядрената катастрофа в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. Украинските спасителни служби откриват токсичния обект, който е висок 3,048 метра, в помещение под взривилия се 4-ти реактор. Скоро след това откриват, че черна лава се е стекла директно от сърцевината му. "Слонският крак" е огромна маса, състояща се от радиоактивно гориво, продукти на ядреното делене, останки от контролните пръти и материали, от които е бил направен реакторът.

Според данните "Слонският крак" излъчва достатъчно радиация, за да може да убие човек само за 300 секунди. Силната токсичност може да погуби хора за няколко дни, твърди изданието "The Star". Облъчването с радиация само за няколко минути би могло да причини вътрешен кръвоизлив, повръщане, диария и мъчителна смърт.

Мнозина вярват, че това може би е най-опасният радиоактивен отпадък на земята и дори днес стъпването в помещението, където е "Слонският крак", може да доведе до смърт. Радиоактивната маса е толкова плътна, че никаква обикновена пробивна машина не може да проникне вътре. Руските власти се опитали да я пробият с калашници, но и от това нямало никакъв ефект.

Само две снимки на "Слонския крак" разпространени сред обществото, но заради високата радиация дори тяхното качество е повредено, разказва "Сън". Фотографи стават жертви на токсичния материал и по-късно умират.

"Слонският крак" пробива най-малко 2 метра от пода на АЕЦ "Чернобил", за да стигне там, където се намира в момента. дълго време експерти се страхуваха, че масата може да продължи да пропада и да стигне до подземни води, което би направило питейната вода в района смъртоносна. От 2016 г. досега обаче "Слонският крак" не представлява сериозна опасност за околната среда.

Коментари

Задължително поле