Ради Найденов - Роден със сребърна лъжица

Не са много българските фамилии, които присъстват в политическия живот на страната ни почти един век. Още повече, когато става дума за едно и също собствено и фамилно име. В случая - Ради Найденов, предложен за министър на външните работи в проектокабинета на “Има такъв народ”.

Да, има такова име в историята ни от 1923 г., та до днес. Ради Найденов, дядото на номинирания за външен министър Ради Найденов, е участник в септемврийското въстание, величано на времето като първото антифашистко в света. Найденов-старши е виден деец на казионния БЗНС, който след 9 септември 1944 г. приема програмата на БКП за изграждането на социализма в НРБ и до 1989 г. е неин сателит, като този факт даваше основание на пропагандата да твърди, че в България има двупартийна демокрация. Като член на оранжевия БЗНС Найденов подписва смъртната присъда на водача на опозицията - земеделеца Никола Петков през 1947 г. дядото е от тези, които имат голям принос в налагането на социалистическото правораздаване у нас - бил е несменяем министър на правосъдието от 1945 до 1962 г. в правителствата на Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков и Антон Югов. Чак Тодор Живков го сменя през 1962 г.,, но го праща на топло в президиума на Народното събрание, като дядо Ради става Герой на социалистическия труд и носител на орден “Георги Димитров”.

Така че внукът Ради е роден през 1962 г. ако не със златна, то със сигурност със сребърна лъжица в устата. Завършва елитната Немска гимназия в София през 1981 г. Следва “Международни отношения” във ВИИ “Карл Маркс” (днес УНСС) от 1983 до 1989 г. Пътя му вече е ясен - през 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност - център “Джордж Маршал”. Специализира в Германия, Франция и САЩ.

Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в отърсилия се от опеката на БКП БЗНС през 1990 година, когато лидер на съюза е Виктор Вълков. Хора от онова време твърдят, че единствен Ради Найденов е осъществявал контактите на партията със западната дипломация. През 1992 г. става експерт в Управление “Политика и сигурност” в Министерството на отбраната, което по-късно е фактор в назначаването му за заместник-министър на МО. Печели конкурс за млади дипломати и отива в Министерството на външните работи през декември 1992 г. И тръгва по пътя на дипломата от кариерата - аташе, трети секретар в посолството на България в Швейцария (1994 - 1996), първи секретар в посолството в Германия (1999 - 2001).

Изненадващо за мнозина е назначаването му за зам.-министър на отбраната в кабинета на бившия цар - пост, който заема от 2001 до 2002 г. Тези, които не са изненадани от избора на Сакскобургготски обаче твърдят, че това е станало с протекцията на бившия земеделски лидер, бивш вицепремиер и министър на външните работи Виктор Вълков и прословутия здакулисен кръг “Монтерей”, в който Вълков е един от тарторите.

След като Стоян Ганев е отстранен от поста началник на кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, Ради Найденов заема неговото място. А по времето на Тройната коалиция, в която участва и НДСВ, Найденов е пратен за посланик на България в Австрия. Заслугите му оценява и Бойко Борисов - по време на неговото първо правителство през май 2011 г. Ради Найденов е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба.

Известно е, че Борисов държеше и поддържаше изключително близки отношения с Германия и канцлера Меркел. Това със сигурност се дължи и на посланика ни в Берлин Ради Найденов. Той прекарва в германската столица 6 години - от 2012 до 2018 г., с изключение на три месеца - от 27 януари до 4 май 2017 г., когато е министър на външните работи в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

От 21 май 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Швейцария, а от 26 юни е извънреден и пълномощен посланик на България в Лихтенщайн със седалище в Берн.

В несъстоялия се кабинет на бившия царски фаворит Николай Василев Ради Найденов бе предложен за вицепремиер и министър на външните работи. Така че дългата царска ръка в повторната номинация на Ради Найденов за външен министър е очевидна. Едно е сигурно - ако бъде избран, България ще има за външен министър един изключително добре подготвен дипломат от кариерата, със солидни връзки в страните от ЕС и НАТО. На 58 години, знае много, видял е много, говори 4 езика. Е, ще чакаме да видим каква ще я свърши, ако бъде избран.

 

 

Немското образование си казва думата

Впечатленията ми са отлични от работата с него. Мисля, че е човек, който много внимава с детайлите - немското образование си казва думата, отразило му се е. Педантичен е в това, което си постави като задача. Дипломат с вече доста богат опит с европейските държави. Мисля, че би бил добър външен министър. Самият факт, че идва от Министерството на външните работи, познава службата, знае как работи, бил е посланик, бил е и служебен министър - всичко това е от голямо значение за един министър на външните работи.

Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи

 

 

Много е уважаван в земеделските среди

По земеделска линия го познавам от 1993 г., когато осъществяваше връзките на БЗНС със страните от Западна Европа. Изключително ерудиран дипломат, владеещ до съвършенство дипломатическия протокол, брилянтен при водене на преговори. Срещали сме се на различни форуми, посветени на обединението на земеделските организации в България. Много уважаван човек в нашите среди.

Яне Янев, лидер на “Ред, законност, справедливост”

 

 

Много е отговорен

Ради Найденов познавам като отличен колега. Работил съм с него в МВнР преди години, а след това ми се е налагало да подготвяме съвместно решения на МВнР и МО, когато той беше заместник-министър на отбраната. Докато изпълняваше длъжността на началник на кабинета на министър-председателя, аз изпълнявах същата роля в кабинета на министъра на външните работи, и сме имали доста съвместни задачи. Впечатленията ми са много позитивни, с него се работи лесно, много е отговорен. С натрупания си опит очаквам да е много полезен за този турбулентен за страната ни момент.

Петър Воденски, дипломат, бивш посланик в Турция 

Става баща на 55 години

Точно в дните, когато вървят совалките за първия служебен кабинет на президента Радев през 2017 г., в който Ради Найденов трябва да бъде министър на външните работи, се ражда дъщеря му Мира. На таткото му се наложило да пътува до Русе, тъй като със съпругата му Милена били решили бебето да се роди в родния град на Милена и да остане при баба си, докато поотрасне.

Името на бебето Мира е съставено от първите срички на имената на майката Милета и таткото Ради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети