Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Снимка: Архив

Руската полиция разби клетка на поддръжници на джихадистката групировка "Ислямска държава". Групата е действала на територията на Москва и няколко републики в Руската Федерация, под прикритието на благотворителна организация. Набраните средства се превеждали в Сирия.

Координирана полицейска операция в Москва и региона, както и в Дагестан, Ингушетия и Чечения. Руските служби арестуват 7 предполагаеми джихадисти, за които се смята, че са набирали средства за "Ислямска държава" и Фронта ан-Нусра. 20 души са задържани за разпит.

Действали под прикритието на благотворителна организация, която набира средства за строеж на нови джамии и подпомага бедни мюсюлмански семейства, информира БНТ. Парите, обаче, били изпращани на две руски гражданки, присъединили се към "Ислямска държава" в Сирия. И двете са издирвани за терористична дейност.

Радикалната групировка е вербувала нови членове в социалните мрежи. При обиските са открити кредитни карти, подробни инструкции как и къде да се превеждат парите, пропагандна литература и СИМ-карти. Знае се, че в редиците на руската клетка е имало и бойци от терористични групировки в Северен Кавказ.

Коментари

Задължително поле