„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Боил Банов: 220 антични находки, изнесени незаконно в Германия, бяха върнати днес

Развалят договора за скъпия ток от „Марица Изток 3” (обзор) Държавата започва преговори с „Контур Глобал”

Договорът с „Контур Глобал Марица Изток 3” АД беше сключен на 13 юни 2001 г. по време на правителството на Иван Костов.

Не гонят компанията от България

Двете американски централи изземват от българите по 476 млн. лв. на година

Държавата започва преговори с американската компания – „Контур Глобал” за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на скъпия ток от ТЕЦ „Марица Изток 3”, която е нейна собственост.

Това реши правителството като даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и енергийния – Теменужка Петкова да преговарят с компанията.

Министрите ще водят разговори и с Главна дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия, която образува производство по жалба на КЕВР, че договорът за изкупуване на електрическа енергия от американската централа представлява несъвместима държавна помощ.

Работодателските организации – АИКБ, КРИБ, БТПП и БСК също сезираха ЕК за неправомерната държавна помощ за ТЕЦ-а. Все още нямаме решение на Брюксел по нашата жалба, обяви пред „Труд” Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. По думите му прекратяването на договора не означава, че американската компания ще бъде изгонена от България, а че ще продава електроенергия на пазарна цена. Според бизнеса двата ТЕЦ-а – „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3” изземват на година от българските домакинства 476,4 млн. лв. Причината е скъпият ток, който продават ТЕЦ-овете. При референтна цена на тока, определена от КЕВР на 70 лева за мегаватчас, цената на ТЕЦ „Марица изток” 1 е 106,76 лв. за мегаватчас, а на ТЕЦ „Марица изток 3” – 168,66 лева.

 

Васил Велев, председател на АИКБ:

ЕК иска държавата да се разбере със собственика

От ЕК има неофициална позиция да се прекрати договорът чрез постигане на двустранни споразумения с американската компания, заяви пред „Труд” Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. Според него, ако не се постигне споразумение, държавата може да прекрати договора едностранно, защото собственикът на ТЕЦ „Марица изток 3”, вече е изплатил инвестицията си.

Според Велев ТЕЦ „Марица Изток 3” трябва да се включи в механизма за капацитети, който държавата да предложи за нотификация от Брюксел, и да участва в тази търговия с пазарни цени.

 

Валентин Николов, председател на енергийната комисия в НС:

Ако няма споразумение, отиваме на арбитраж

Ако държавата и американската компания „Контур Глобал” не постигнат споразумение, ще се отиде към арбитраж. Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пред „Труд”.

По думите му, ако Европейската комисия обяви, че централата е получавала неправомерна държавна помощ, може да се наложи тя да връща пари.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.