Маскирани отмъкнаха оборота на газостанция в Перник

Баща отвлече 3-месечния си син в Лом

Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Какво да работят общинските съветници, забраните са прекалени Те са публични фигури и не трябва да използват големите пари и активи, които контролират

Развитието и опазването на старите столици влиза в отделен закон

Снимка: Архив

Старите столици – Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Царевец, Трапезица, Момина крепост и Видин, ще бъдат интегрирани в туристически маршрути, а за опазването им ще се полагат специални грижи от местната и централната власти.

Това предвижда законопроект, внесен в деловодството на парламента от депутати от ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Предвижда се разработване на система от планове, на държавно, областно и общинско ниво, за устойчиво развитие на селищата, включително чрез създаване на уникални ландшафти, чрез които да се развива културният туризъм.

Контролът ще се осъществява едновременно от централната и местната власт.

С цел популяризиране на старите столици ще се разработват туристически продукти в съответствие със Закона за туризма.

Всяка година съответните общини ще приемат програми, изготвени от експерти, с конкретни проекти за изпълнение, свързани с опазването, поддържането и популяризирането на културните ценности в старите столици. Те ще бъдат предлагани за обществено обсъждане на интернет страниците на местните администрации.

На база годишните общински програми Министерство на културата ще изготвя обща програма за развитие и финансова подкрепа на старите столици.

Държавата

От страна на държавата в политиката за закрила и развитие на старите столици ще участват три министерства. Министерство на културата ще съблюдава опазването на културното наследство. Министерство на туризма ще подпомага културния туризъм в историческите селища. Регионалното ведомство ще координира сътрудничеството между общините и изготвянето на устройствени планове на старите столици.

Недвижимите културни исторически ценности ще могат да се предоставят безвъзмездно за управление на ведомства и общини за срок до 10 г., но без право на преотстъпване на трети лица. Условието обаче е съответната община да представи план за опазване и управление на археологическия резерват.

Общините

Кметовете ще отговарят за управлението на предоставените им културни ценности, които са публична държавна собственост.

Специализирани звена към общините ще организират опазването и управлението на историческите селища, както и координацията с държавните институции в процеса на планирането и ресурсното осигуряване. Звената ще осигуряват поддръжката на информационна система и архив на недвижимото културно наследство на територията на общината.

Контролът на прозрачността и публичността на всички дейности ще се осъществява от обществени съвети, назначавани от кметовете. Те ще съгласуват инициативите на общините, свързани с ежегодното планиране на средствата и дейностите.

Финансирането ще идва от държавния бюджет, бюджетите н общините, европейски програми, дарения и събраните приходи от туризъм.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Прекрасно, но трябва да се включат в националната стратегия за културен туризъм и столиците по времето на цар Самуил – Скопие, Преспа и най-вече Охрид, те също са част от нашата история, или ни е страх какво ще кажат нашите сънародници от Македония!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.