Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Развитието и опазването на старите столици влиза в отделен закон

Снимка: Архив

Старите столици – Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Царевец, Трапезица, Момина крепост и Видин, ще бъдат интегрирани в туристически маршрути, а за опазването им ще се полагат специални грижи от местната и централната власти.

Това предвижда законопроект, внесен в деловодството на парламента от депутати от ГЕРБ, БСП, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Предвижда се разработване на система от планове, на държавно, областно и общинско ниво, за устойчиво развитие на селищата, включително чрез създаване на уникални ландшафти, чрез които да се развива културният туризъм.

Контролът ще се осъществява едновременно от централната и местната власт.

С цел популяризиране на старите столици ще се разработват туристически продукти в съответствие със Закона за туризма.

Всяка година съответните общини ще приемат програми, изготвени от експерти, с конкретни проекти за изпълнение, свързани с опазването, поддържането и популяризирането на културните ценности в старите столици. Те ще бъдат предлагани за обществено обсъждане на интернет страниците на местните администрации.

На база годишните общински програми Министерство на културата ще изготвя обща програма за развитие и финансова подкрепа на старите столици.

Държавата

От страна на държавата в политиката за закрила и развитие на старите столици ще участват три министерства. Министерство на културата ще съблюдава опазването на културното наследство. Министерство на туризма ще подпомага културния туризъм в историческите селища. Регионалното ведомство ще координира сътрудничеството между общините и изготвянето на устройствени планове на старите столици.

Недвижимите културни исторически ценности ще могат да се предоставят безвъзмездно за управление на ведомства и общини за срок до 10 г., но без право на преотстъпване на трети лица. Условието обаче е съответната община да представи план за опазване и управление на археологическия резерват.

Общините

Кметовете ще отговарят за управлението на предоставените им културни ценности, които са публична държавна собственост.

Специализирани звена към общините ще организират опазването и управлението на историческите селища, както и координацията с държавните институции в процеса на планирането и ресурсното осигуряване. Звената ще осигуряват поддръжката на информационна система и архив на недвижимото културно наследство на територията на общината.

Контролът на прозрачността и публичността на всички дейности ще се осъществява от обществени съвети, назначавани от кметовете. Те ще съгласуват инициативите на общините, свързани с ежегодното планиране на средствата и дейностите.

Финансирането ще идва от държавния бюджет, бюджетите н общините, европейски програми, дарения и събраните приходи от туризъм.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Прекрасно, но трябва да се включат в националната стратегия за културен туризъм и столиците по времето на цар Самуил – Скопие, Преспа и най-вече Охрид, те също са част от нашата история, или ни е страх какво ще кажат нашите сънародници от Македония!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.