Раздават компост в центъра на София

„За трета поредна година раздаваме безплатен компост на граждани, но за първи път ще го раздаваме в центъра на София!“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. За максимално улеснение на всички желаещи е разкрит мобилен пункт. От него компоста ще бъде раздаван тази събота и неделя, между 10 и 13 часа, на паркинга срещу официалния вход на Националния стадион "Васил Левски" (бул. "Гурко").

„И не забравяйте да си донесете квитаниция за платена такса "битови отпадъци" за 2017 или 2018 г. - това е единственото условие, за да получите своя пакет от 10 кг висококачествен компост“, напомни кметът.

Компостът се произвежда от преработката на био- и зелени градски отпадъци в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ на Завода за третиране на отпадъците на Столична община. Той е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

През 2017 г. е раздаден безплатно на граждани 20,57 т висококачествен компост, а за 2015 г. и 2016 г. количеството е над 21 т.

Припомняме, че през 2014 г. беше въведена в експлоатация инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров”, която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и Инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Общият капацитет на инсталацията е 44 000 тона/годишно.

С изградените инсталации от отпадъци произвеждаме ресурси – ел. енергия и компост. „През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци отчитаме: Преработени са 13 927 т зелени и 8558 т хранителни биоотпадъци. 8 876 тона произведен компост. 20,57 т. раздаден компост на граждани. 70 000,49 лв. приходи от продажба на компост. 2109 MWh проиведена електрическа енергия“, обясниха от Столичната община.

Коментари

Задължително поле