Разделяме жилището си на повече стаи

Нараства интересът към жилища в затворени комплекси.

Управляваме дома си с глас, а гардеробът се превръща в спалня

Засилен интерес към затворени комплекси

3D принтираните къщи ще станат по-популярни

Интересна тенденция на пазара на имоти от последната година е стремежът на хората към модулност на жилището. „Мина времето на нашите родители, които гледаха на дома като на крепост, която се купува веднъж в живота и не се променя и продава. Клиентите искат свободна планировка, като в най-честия случай се прави просторен хол и впоследствие има възможност половината от него да се превърне в стая, така че апартаментът да стане от едностаен в двустаен или от двустаен в тристаен”, казва Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Така когато младо семейство се сдобие с дете може лесно да раздели големия хол на всекидневна и детска стая.

Нараства интересът към жилища в затворени комплекси. „Пълно е с луксозни жилищни сгради, около които липсва елементарна обслужваща инфраструктура. Затова хората искат да имат собствено затворено пространство, за което да се грижат. Това обяснява и засиления интерес през последно време към жилища в затворени комплекси”, казва Георги Шопов.

Той отчита голяма промяна и по отношение на стаите в жилищата. „Преди 20 години беше немислимо да предложим на пазара тристаен апартамент под 100 квадратни метра, тъй като хората искаха обособена кухня, голям хол и големи стаи. В момента продаваемите тристайни апартаменти са с площ между 80 и 90 кв. м, като компромисът е, че холът и кухнята са по-малки и са в едно помещение”, обясни Шопов. В Европа тази тенденция тръгва от Испания, където масово строят тристайни апартаменти по 65 кв. м, допълва той.
Друга нова тенденция в строителството в световен мащаб са 3D принтираните сгради. Първата сграда в света, построена изцяло по този начин, се намира в Дубай. Това е сградата на общината в града, която има намерение до 2030 г. 25% от сградите да са построени с технологията на 3D принтирането. Тази технология означава по-малко разходи на труд, скъсяване на времето за изпълнение на проекта и намаляване на цялостните разходи за строителството.

В домовете навлизат все повече и нови технологии като гласовите асистенти. Технологиите за умни домове обаче не са само сензори и гласови асистенти, а също и моторизирани мебели, които за секунди могат да превърнат гардероб в спалня или диван в маса за хранене.

Най-характерната тенденция за тази година е нарастващият интерес към къщи с двор в околностите на големите градове в резултат на коронавирусната криза. Според Георги Шопов бумът на търсенето на къщи в околностите на градовете е започнал още преди три-четири години и той се дължи предимно на млади хора, за които подобен имот е по-достъпен като цена.

Високата интензивност на застрояването в големите градове у нас е функция на това, което можем да платим. Има нужда от намирането на баланс между уплътняването и прекомерното разпиляване на града, което би оскъпило поддържането на инфраструктурата му, казва Георги Шопов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти