Разкриват нови 240 места във варненските забавачки

Кметът Иван Портних направи инспекция на строителните работи в бившия дом за деца сираци "Другарче". След основен ремонт сградата ще стане филиал на близката ДГ "Петър Берон".

240 допълнителни места ще бъдат разкрити във варненските общински детски градини чрез разширяване на базите на две забавачки. Нов корпус с капацитет 120 деца се изгражда към ДГ "Карамфилче".

Строителството върви от миналата година, като за завършването на проекта в общинския бюджет за 2020 г. бяха заложени половин милион лева. Още четири градински и една яслена група с общо 120 деца ще приема бъдещият филиал на ДГ "Петър Берон", който ще ползва сградата на бившия дом за лишени от родителска грижа деца "Другарче". В него до 2017 г. бяха настанени 10 хлапета от 3 до 7 години, които след това бяха преместени в по-близка до семейната среда.

"Другарче" бе сред последните закрити домове за деца сираци във Варненско. В момента тече основен ремонт на сградата, финансиран от общината с 1,76 млн. лв.

"В прекрасното зелено дворно пространство ще има площадки за игри, отговарящи на съвременните изисквания за безопасност", поясни кметът Иван Портних след оглед на обекта.

Въпреки че хроничният дефицит на места в детските градини във Варна бе преодолян преди няколко години, общината ще продължи да инвестира в разширяване на базите. Вече има готови проекти за строеж на забавачки в с. Тополи и на ул. "Хъшове" в морската столица, както и за изграждане на допълнителни корпуси към детските градини "Дружба" и "Приказка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България