Разкрити са тайните експерименти на ЦРУ, променящи съзнанието

Експериментите са ръководени от психиатъра Доналд Камерън.

Паметта на човека беше „изтрита“ чрез въвеждане на необходимата информация в мозъка

Проектът „MK-Ultra“: опити върху луди, войници, затворници и бездомници

Манипулирането на ума - с химикали, наркотици, токов удар и дори мъчения

Документалната поредица Wormwood, заснета през 2017 г., отново влезе в рейтинга по брой на гледанията в САЩ. Филмовите критици отдават това на два фактора - нарасналата популярност на американския журналист Сиймор Хърш, който продължава да публикува свои материали, свързани със саботажа на газопроводите „Северен поток“, и не особено веселата дата - 70-годишнината от пускането на програмата на ЦРУ, наречена „МК-Ултра“.
Херш снимаше в Wormwood (това е английската дума за пелина и едноименната библейска звезда, олицетворяваща огромната горчивина на Божия съд над непокорните). Във филма той говори за тайните експерименти на американското разузнаване за манипулиране на умовете на хората.

Почти цялата информация за MK-Ultra беше унищожена от ЦРУ, но самата програма беше обсъдена в Конгреса през 1977 г. Стенограмите от изслушванията, както и свидетелските показания потвърждават, че между 1950 и 1973 г. ЦРУ е провеждало тайни експерименти за манипулиране на умовете на хората. Мащабът на опустошителните му последствия беше толкова голям, че през 1995 г. президентът Бил Клинтън дори отправи официално извинение от името на правителството към жертвите.

Манипулирането на ума първоначално е било планирано като утилитарен инструмент - например за вербуване на агенти или за получаване на информация по време на разпитите. Беше намесено всичко - химикали, включително наркотици, токов удар и дори мъчения.

                                                         Един от разсекретените документи на ЦРУ за употребата на ЛСД в експериментите с хора      

Движещата сила зад проекта беше психиатърът Доналд Камерън, който твърдеше, че може да научи шпионите да изтриват спомените на хората и напълно да променят личността им. Неговата идея завладява ЦРУ толкова много, че години наред бяха отделени огромни средства за тази програма, а 44 университета, 15 фармацевтични компании, 12 клиники и 3 затвора бяха включени в експериментите с хора. Все още не е известен броят на тези, върху които са били провеждани експериментите.
Експериментите на Камерън бяха ужасни: той даваше ЛСД опитните субекти, инжектираше им нервнопаралитични агенти и ги подлагаше на токови удари. Хората, изпаднали в безсъзнание, бяха записвани на магнетофон, с многократно възпроизвеждане на звуците и командите. Камерън беше сигурен, че след като намери правилната пропорция на лекарства и внушенията може и да успее.

Той никога не е крил факта, че му е хрумнало да направи нещо подобно, след като тогавашният директор на ЦРУ Алън Дълес го изпраща в Германия да изследва един от основните нацистки престъпници Рудолф Хес. Американците смятат, че британците, при които Хес някога беше направил тайно посещение, са го заменили с двойник, чиято памет е изтрита и пренаписана. На Камерън не му беше позволено да се види с Хес, което допълнително увери ЦРУ, че техниките за преформатиране на личността съществуват и могат да бъдат използвани. Освен това САЩ знаеха за съществуването на проекта „Анербе“ в нацистка Германия: Хитлер мечтаеше да изобрети принципно ново оръжие, което не може да убива хора, а да ги превръща в послушна маса, която ще бъде контролирана от истинските арийци. Основната част от архивите на „Анербе“ попаднаха при британците.

Проектът „MK-Ultra“ беше внимателно засекретен, а експериментите бяха провеждани върху пациенти в психиатричните клиники, върху войници, затворници и обитателите на приютите за бездомни. Но Камерън искаше бърз резултат и започна да експериментира с хора, които отиваха в клиниките за лечение на леки психични разстройства. Почти обезумели от варварското „лечение“, предписано от Камерън, именно те проговориха какво се случва зад затворените врати на някои американски болници.

Но грандиозният скандал не се случи: през 1967 г., когато Камерън умира. ЦРУ унищожи каквото можа, а изслушванията в Конгреса завършиха с необвързващи разговори. Въпреки че мнозина са сигурни, че разследването, проведено от конгресмените на програмата MK-Ultra, всъщност е отвличане на вниманието от ЦРУ, което иска не само бързо да замете цялата история, но и да убеди целия свят, че проектът MK-Ultra е бил провал.

За „МК-Ултра“ започнаха да говорят с нова сила, след като част от документите, свързани с убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди, бяха разсекретени. Оказа се, че признатият убиец на Кенеди, Лий Харви Осуалд, който някога беше служил в армията в една от американските военни бази в Япония, където ЦРУ провеждаше експериментите си върху войниците като част от проекта „МК-Ултра“. Осуалд беше убит от Джак Руби. След това беше застреляна художничката Мери Майер, смятана за любовница на Кенеди. По време на разпитите и на тримата убийци показанията им бяха пълни с обърканост и безсмислени отговори и така не бяха разкрити мотивите на престъпленията. Остана чувството, че убийците са имали очевидни пропуски в паметта, халюцинации, а историите, които разказваха, не съвпадаха с тяхната биография...
Фактът, че ЦРУ мразеше Кенеди, е известен отдавна. Но все още никой не е успял да докаже, че елиминирайки президента, ЦРУ е отклонило подозрението от себе си, като е използвало хора, чиято памет е пренаписана като за убийци.

Заедно с пика на популярността на Wormwood в САЩ, книгата на Сиймор Хърш и на журналиста от New York Times Стивън Кинзър „Главният отровител“, влезе в бестселърите. Кинзър, който публикува резултатите от разследването си, твърди, че зад „МК-Ултра“ стои съвсем друга фигура, а не Камерън.

Той открива доказателства, че ЦРУ е избрало биохимика Сидни Готлиб като тайния мозък, който стои зад „МК-Ултра“, който вярва, че ЛСД ще доведе до истинската революция в преформатирането на човешкото съзнание.
В интервю Кинзер говори за главния герой на своята книга: „Той изкара целия си живот в пълна невидимост. Сигурен съм, че открих най-могъщия и най-мистериозен американец на XX век, който ръководеше мрежа от центрове за изтезания, живееше в абсолютна тайна и имаше лиценз да убива хора, издаден му от правителството на САЩ... Веднъж срещнах един мой познат в едно кафене, бивш директор на ЦРУ. Разказах му за работата, а той ми отговори учудено: леле, никога не съм чувал за него. Напомням, че това ми каза бившият директор на ЦРУ. И аз му вярвам, защото мисля, че той каза истината“

Но Готлиб се яви пред Конгреса на изслушването за „МК-Ултра“ през 1977 г. Тогава от него не се чуха никакви угризения. Малко преди смъртта си (говори се, че е било самоубийство) Сиймор Хърш посети Готлиб. На Хърш му се стори, че Готлиб е започнал да се измъчва от вина. И журналистът дори нарече края на живота на садиста „фазата на изкуплението“. Но едва ли е възможно да се изкупят греховете от такъв мащаб, дори и с цената на собственото си напускане на сцената.

(Превод за “Труд news” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят