Разкриха подробности за шпионската операция на ЦРУ - Crypto

ЦРУ и германското разузнаване застрашиха историческата репутация на Швейцария като неутрална държава

ЦРУ и германското разузнаване застрашиха историческата репутация на Швейцария като неутрална държава, използвайки една швейцарска компания като платформа за глобална шпионска операция в продължение на десетилетия, се казва в доклада, публикуван във вторник от членовете на швейцарския парламент. Разследващите стигнаха до извода, че швейцарските власти са били наясно със сложната шпионска операция, при която ЦРУ тайно притежава и контролира швейцарската компания Crypto AG - тя тайно продава фалшифицирани системи за криптиране на чуждестранните правителства.

Този доклад отбеляза кулминацията на швейцарското разследване, започнато след като Washington Post разкри историята за криптографската операция по-рано тази година в сътрудничество с ZDF, обществената телевизия на Германия и швейцарската телевизия SRF.
Според доклада, операцията Crypto е използвала "имиджа на Швейцария в чужбина като неутрална държава", в която също се казва, че швейцарските власти фактически са разрешили на ЦРУ и немската спецслужба BND да провеждат "разузнавателни операции в ущърб на други държави", криейки се зад швейцарската компания".

Това разследване стана първият публичен доклад на чуждестранно правителство за толкова успешна и обширна шпионска операция, че бе наречена „разузнавателния ход на века“ в тайната история на ЦРУ. Американската централа обаче не отговори на искането за коментар на информацията, а преди това BND също отказа коментар.

Компанията Crypto, базирана в Цуг, Швейцария, е една от водещите световни доставчици на машини за криптиране, използвани от чуждестранните правителства, за да пазят в тайна съобщенията на своето разузнаване, армия и дипломация. Но от 1970-те години на миналия век компанията е тайно притежавана от ЦРУ и BND, а от 1950-те години на миналия век работи тайно и с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ и службата за разбиване на кодове. 

Собствеността на ЦРУ върху компанията беше скрита от обществеността чрез сложни финансови транзакции, организирани от една адвокатска кантора в Лихтенщайн. Под контрола на АНС и ЦРУ Crypto продаваше фалшиви системи за криптиране на над 100 правителства, включително Иран, страните от Латинска Америка, Индия и Пакистан и дори на Ватикана.

Използвайки скрити уязвимости в машинните алгоритми, американските и немските разузнавателни служби четяха дипломатическите и други съобщения на своите противници, както и някои от съюзниците. Операцията бе известна вътре в компанията под кодовите имена «Тезаурус» и «Рубикон».

Подробната история на ЦРУ, описана от Washington Post като триумф на шпионажа от XX век, като се удивлява на това че „чуждестранните правителства са платили добри пари от най-малко две (и вероятно пет или шест) чужди държави“ на САЩ и на Западна Германия за привилегията да им четат най-секретните им съобщения.

Тази история намеква и за обмен на разузнавателни данни, получени от устройствата Crypto със съюзниците, включително и с Обединеното кралство. Историята на операцията на ЦРУ показва, че швейцарските власти обикновено са били наясно с операцията, но не са участвали пряко в нея. Швейцарският доклад потвърждава някои аспекти на това тайно сътрудничество, но отива по-далеч в описанието на предполагаемото съучастие на Швейцария. Позовавайки се на швейцарски разузнавателни документи, докладът посочва, че към 1993 г. швейцарската разузнавателна служба е знаела, че Crypto „е собственост на чуждестранни разузнавателни агенции и изнася уязвими “устройства“.

В доклада се предполага, че швейцарската шпионска агенция, Стратегическата разузнавателна служба (СРС), е сключила официално споразумение с ЦРУ, което ще им осигури достъп до комуникациите на други страни. Според превода на швейцарския доклад, СРС е успяла да си „гарантира надежден достъп до тази информация със съгласието на американските разузнавателни служби“. Документът не съдържа по-съществени подробности за това споразумение. Служителите на швейцарското разузнаване не коментираха доклада.

Разкриването дава финален поглед върху шпионската операция, която бе обект на интриги и спекулации почти от създаването на компанията през 1950-те години на миналия век от шведския изобретател Борис Хагелин, който направи своето състояние, продавайки преносими машини за криптиране на американските военни по време на Втората световна война.

Констатациите ясно показват, че швейцарските власти са имали подозрения за Crypto още през 1970-те години, когато служители на базираната в Цуг компания започнаха да изразяват своети опасения за нейната дейност.

Според записите на ЦРУ, само ръководителите на Crypto някога са чували за истинските собственици на компанията. Но инженерните екипи и екипите за научноизследователска и развойна дейност многократно са разкривали уязвимости в дизайна на продукта, които са били мистериозно възпрепятствани да бъдат отстранявани.

Швейцарските власти са провели няколко разследвания на Crypto, започвайки от 1970-те години на миналия век, които повдигат подозрения за съучастие на западните разузнавателни служби, но така и не успяха да потвърдят връзката им с ЦРУ. Тези подозрения се изостриха през 1992 г., когато Ханс Бюлер бе арестуван по време на командировка в Иран и разпитан за продуктите на компанията. Той е държан в плен 9 месеца, преди Crypto тайно да плати $1 млн., за да го освободи.

Операцията се сблъска с една от най-сериозните заплахи за разобличаване, когато Бюлер се върна и започна да говори пред новинарските агенции за своето изпитание и въпросите от иранските следователи. От доклада на Швейцария следва, че през този период разузнавателната служба на страната е сключила по-формално, макар и пасивно споразумение с ЦРУ.

В доклада се посочва, че швейцарските служители не са нарушили швейцарското законодателство, като са разрешили операцията между ЦРУ и Crypto да продължи, но се прави извода, че това би могло да доведе до значителни политически и репутационни щети за страната.

Операцията продължава до 2018 г., когато ЦРУ фактически закри програмата и продаде сградата на централата на Crypto в Цуг, както и другите му активи. Международният бизнес на Crypto бе придобит от шведския предприемач Андреас Линде, който в имейл по-рано тази година до Washington Post каза, че той не е знаел за собствеността на ЦРУ, когато е купил активите. Експортният контрол, наложен от швейцарските власти след публичното разкриване на информацията за Crypto по-рано тази година, изложи дейността на компанията на риск и я доведе до ръба на фалита.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле