Разработват се промени в Закона за българското гражданство

Работна група разработва промени в Закона за българското гражданство, защото има проблеми при издаването на удостоверения за български произход. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод арестите на служители на Държавната агенция за българите в чужбина заради корупционна схема, свързани с издаване на документи за български произход. Тя присъства на освещаване на първия по рода си параклис в България в затвора в Стара Загора, който е предназначен за близките на лишените от свобода.

Промените в закона ще бъдат в две направления. „Първото е придобиване на българско гражданство по произход, където трябва да се прецизират наредбите по чл. 15 от закона, а второто е свързано с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация, чрез т. нар. инвестиции. Имам уверение от Министерство на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от направените инвестиции и дали действително се разкриват работни места” – каза Цецка Цачева.

От май миналата година до края на юни 2018 г. на база на Шенгенската информационна система, са предложени откази за издаване на документи на 93 души за извършени от тях нарушения.

Министърът на правосъдието съобщи още, че се правят почти ежедневни внезапни проверки в затворите за недопускане на забранени вещи, но такива все още се откриват. Затова правителството отчита необходимостта от въвеждане на по-строги мерки.

На Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” са осигуряват общо 200 допълнителни щатни бройки, заедно с отпуснатите средства за технически съоръжения” – добави министърът на правосъдието.

Параклисът параклис „Света Богородица - Благовещение“ беше осветен от Старозагорският митрополит Киприан. Цецка Цачева подари икона на Св. Иван Рилски и акцентира на ролята на църквата в местата за лишаване от свобода.

Началникът на Старозагорския затвор Иван Карушков съобщи, че е обсъдил с правосъдния министър предложение за въвеждане на висше образование в местата за изпълнение на наказанията и очаква това да стане в близко бъдеще.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България