Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Разрешават продажбата на горива без касови бележки Легализират сивия сектор в търговията с бензин и дизел, ако измененията бъдат приети

Тече масов внос на камиончета, които да продават гориво без документи.

Предлагат абсурдни промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход

Бензиностанциите могат да са преместваеми

Да се разреши продажбата на горива без касови бележки. Това ще стане възможно, ако се приемат промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

Абсурдът е, че става въпрос за акцизни стоки, поставени от министъра на финансите в списъка на стоките с висок фискален риск.

Вратичката е оставена с нов текст в закона, който предвижда горива да могат да се продават на трети лица, ако те бъдат отчетени по Закона за ДДС. Има два вида начина за отчитане на горива по Закона за ДДС, обясниха за “Труд” експерти. Единият е този, който знаем всички – отиваме на бензиностанцията, зареждаме гориво и получаваме касова бележка.

Другият начин е предвиден за т. нар. крайни индустриални потребители. Тоест доставчикът на гориво кара с цистерната бензина или дизела на получателя. За продажбата доставчикът подава електронна декларация за доставка в НАП, а получателят изпраща електронна декларация за получаване. Целта на това гориво е за лично крайно потребление – за котела, за оранжериите.

На практика обаче получателят може да продаде това гориво на трето лице, без да издава касова бележка. Схемата е много лесен начин за измами с ДДС, защото получаваш гориво на една цена, какво го правиш, на кого го продаваш не е ясно, коментираха експерти. И дават за пример: “Взимате си една цистерна или камионче и започвате да продавате гориво без документи”. В бранша вече се говори за масиран внос именно на такива съоръжения. 300 – 400 камиончета вече са внесени у нас през последните месеци.

Друга промяна, записана в проекта за изменение на закона за горивата, предвижда бензиностанцията да може да бъде модулна, което на практика означава всичко – от преместваем обект до бидон с пистолет.

От години браншът предупреждава, че именно през тези мобилни бензиностанции минава цялата контрабанда на горива в страната. Сега, вместо тази практика да бъде ликвидирана, законът им дава легална дефиниция и начин те да оперират.

Експертите са категорични – от тези две промени в закона на практика се легализира сивият сектор в търговията с горива.

Друга вратичка, която се предвижда в закона, касае газовите бутилки. По Закона за акцизите и данъчните складове газови бутилки, по-големи от 5 кубични дециметра, трябва да се пълнят само в данъчни складове. Това гарантира, че бутилката там се проверява, тества се, пълни се, мери се и є се слага защитен стикер. В действащия закон за горивата е казано, че това е така и тези бутилки ще се пълнят само в данъчни складове и ще се дистрибутират от компании. Сега обаче се предлага текст, според който големите бутилки ще могат да се зареждат във всякакви пълначки, където досега беше позволено само зареждането на малки битови или туристически бутилки.

На практика расте опасността отново да има инциденти с газови бутилки, защото тези помещения нямат никакви мерки за безопасност на бутилките.

Настрани остава и фактът, че от там се изписва газ, която отива на газстанциите без акциз.

 

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация:

Ще настъпи пълен хаос в бранша

Светослав Бенчев

Предложенията за изменение на закона за горивата напълно го обезсмислят. Ако те бъдат приети и влязат в сила, ще осъмнем с още по-голям сив сектор, коментира пред “Труд” Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

По думите му предложените промени ще доведат до пълен хаос в сектора с търговия с горива.

“Когато се стигне до проверка на НАП, например, и попитат защо продаваш без касова бележка, отговорът ще бъде – защото по този закон имам право. И ще настъпи пълен хаос. Тогава и методите, които сега има за някакъв контрол, ще станат абсолютно неефективни”, подчерта той.

Според него е рано да се правят промени в закон, който на практика още не е заработил и не сме видели какви са недостатъците му. Законът влезе в сила на 29 януари тази година, като процедурата по регистрацията започна да се прилага от 27 юли, когато излезе наредбата на министъра на икономиката. Според нея всички търговци на горива трябва да се регистрират до 28 октомври, като след тази дата на територията на България не може да работи обект без регистрация.

Сега обаче някои недобросъвестни компании от бранша ще възприемат тактика на изчакване, защото няма да знаят по кои точно правила да се регистрират – по вече приетите или по тези, които предстои да се гласуват.

“Вариантите са два – този закон за изменение и допълнение не се приема, никой нищо не прави и на 27 октомври в Министерство на икономиката влизат 3000 заявления за регистрация, които ведомството трябва да обработи за 1 ден. Това означава, че законът пак няма да се прилага на практика, защото ако не са регистрирани тези обекти, те трябва да затворят. От друга страна, ако чакаме ЗИД и там има промени за регистрация, търговците се питат защо да се регистрираме сега”, обясни ситуацията Светослав Бенчев.

Според него министърът на икономиката и екипът му са подведени с публикуването за обсъждане на тези предложения за промени в закона.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.