Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт

Снимка: Архив

Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

Прокуратурата и полицията в Горна Оряховица разследват крупни измами като са изпратени с европейски заповеди до Германия и Италия, научи „Труд“.

Тази възможност у нас действа от една година и вече се прилага от държавното обвинение в заплетени казуси.

Преди три години фирма от Долна Оряховица пазарила селскостопанска техника по интернет от полска фирма. Двете страни се договорили са трактор и българите превели 45 000 евро.След известно време обаче се оказало,че продавачът не е получил превода. Разследване установило,че се е намесил хакер виртуоз,който дал за превод имейл,почти сходен с този на продавача. По същия начин българската фирма щяла да изпищи и с друга машина от немска фирма за 57 000 евро. В банката обаче открили нередности и далаверата на вероятно същия хакер била осуетена.

При проверките се оказало, че сметките на полската фирма се намират в немска банка. Заради това прокуратурата ще иска от германските си колеги отваряне на банковата сметка, по която е преведена солидната сума и която вероятно е на хакера.

Другата измама,по която също се работи с европейска заповед за разследване е свързана със „Захарни заводи“ АД в Горна Оряховица. Те продали на свой редовен клиент в Италия 28 800 литра етилов спирт. Работели с комисионер от столицата ,който по тази сделка наел превозвач. Захарният комбинат пратил спирта,но от данъчния склад в Италия съобщили,че спирт не са получили.В същото време от митницата проверили,че въпросната цистерна на българския превозвач била минала границата,но реално не е е стигнал до дестилерията в град Пасторано.Сега българските магистрати ще искат от колегите си там съдействие и проверка чрез пътни камери и други способи да се проследи въпросната цистерна със спирт от Горна Оряховица,който е платен от купувача,но така и не стигнал до него.

Разплитането на такива престъпни схеми става бавно,но сега прокуратурата се надява,че с новия регламент на европейските заповеди за разследване ,ще се стигне до извършителите и в двама случая.

Коментари

Задължително поле