Разследват провален проект за 22 млн. лв.

Дело в Пловдив срещу общинари за безстопанственост

Системата за управление на градския транспорт включваше и електронно таксуване, което така и не заработи

Гаранцията по договора изтича в края на годината

Окръжна прокуратура в Пловдив разследва длъжностни лица от общината за безстопанственост, свързана с проваления Транспортен проект на града.

Част от този проект бе и въвеждането на електронна система в градския транспорт, която предполага таксуване по електронен път и пълна и точна информация на таблата по спирките кога точно идва следващият автобус. Тази система, за която са платени 22 млн. лв. европейски средства, трябваше да заработи на 1 април 2016 г. Тогавашният кмет Иван Тотев твърдеше, че на тази дата ще си купи първия електронен билет, но това се оказа първоаприлска шега.

Системата не работи нормално и досега, таблата по спирките дават непълна информация, а електронното таксуване е толкова проблемно, че хората вече и не пробват да си купят билети от автоматите, а се насочват направо към кондуктора, който продава.

Системата трябваше да бъде изградена от испанската фирма “Индра Системас”. Комуникацията с нея е много трудна, казват от екипа на сегашния кмет Здравко Димитров, който се зае с изчистването на проблемите в електронната система. Затова в общината умуват дали да не заведат дело срещу “Индра Системас”, защото гаранцията по договора с фирмата изтича в края на годината и след това няма да може да се търси отговорност.

От прокуратурата не посочват кои са длъжностните лица, които ще разследват, но по всяка вероятност сред тях са ръководителят на Транспортния проект инж. Борислав Кръстев, бившият зам.-кмет по транспорта Златин Велев. Не е изключено в кръга да попадне и бившият кмет Иван Тотев.

Досъдебното производство се води от следовател от Окръжния следствен отдел, а не от дознатели от МВР. По указания на наблюдаващия прокурор, ще се установяват факти и обстоятелствата около изграждането, приемането, тестването и последващото ползване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) в Община Пловдив и причината за продължаващата є непълна функционалност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право