Разследващата комисия поиска от Джеймс Коми записките от разговорите му с Доналд Тръмп

Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ, която разследва евентуална руска намеса в американските президентски избори, поиска от бившия директор на ФБР Джеймс Коми всички записки или бележки, свързани с разговори с президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Ръководителите на разследването – конгресменът републиканец Майк Конъуей и колегата му демократ Адам Шиф, съобщиха, че са писали и на юридическия съветник на Белия дом Дон Макган с въпрос дали съществуват записи или бележки за разговорите на Коми с Тръмп. Ако има такива, конгресмените са поискали копия на материалите да бъдат предоставени на комисията до 23 юни.

Бившият директор на ФБР даде показания под клетва пред комисия в Сената в четвъртък. Коми обвини президента, че го е уволнил, за да възпрепятства разследването за руска намеса в американските президентски избори, а после е излъгал за мотивите за уволнението.

Вчера Тръмп заяви, че е готов да разкаже под клетва своята версия за разговорите с Коми, предаде Ройтерс.

„Не съм казвал това“, отговори Тръмп на въпрос на репортери дали е искал от Коми лоялност или да прекрати разследването на руските контакти на бившия президентски съветник за националната сигурност Майкъл Флин.

„Джеймс Коми потвърди много от това, което аз казах, а някои от нещата, които той каза, просто не бяха верни“, заяви Тръмп. Запитан дали е готов да представи под клетва своята версия за разговорите с Коми, Тръмп отговори: „100 процента“

Президентът отказа да уточни дали съществуват записи на разговорите му с Коми, като заяви само, че скоро ще има какво да каже по въпроса, но намекна, че репортерите щели да бъдат разочаровани от отговора.

Същевременно големият син на Тръмп – Доналд-младши, написа над 80 съобщения в „Туитър“ в защита на баща си след острите критики, които бяха отправени към него от Коми.

Коментари

Задължително поле