Разходите за пенсии се вдигат със 17%

Надзорният съвет на НОИ одобри бюджета на ДОО 

Няма пари за преизчисляване на всички 

Минималната става 300 лева, максималната 1440 лв. от 1 януари 

От близо 15 млрд. лв. общ бюджет НОИ ще плати за пенсии 12,8 милиарда лева. Това е заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, който беше одобрен от Надзорния съвет на НОИ.

Разходите за пенсии ще нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 г. и ще достигнат около 10 на сто от БВП. Делът на разходите за пенсии от последните години е 8,5-9%, като тези значителни повишения, поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК и член на Надзорния съвет. В проектобюджета е заложен ръст на минималната пенсия от 250 лв. на 300 лева и вдигане на тавана на пенсиите на 1440 лева. Според Бранков така на практически половината от пенсионерите у нас ще получават минимална пенсия. От БСК обявиха, че подкрепят вдигането на тавана на пенсиите, както и запазването на максималния осигурителен доход на 3000 лева. Те обаче са против предложението за осъвременяване на пенсиите с 5% от юли, защото така този, който се е осигурявал 40 години дори на ниски доходи, ще получи почти същата пенсия като работилия само 10 години.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителния доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства. В бюджета е заложено още минималният дневен размер на обезщетението за безработица да е 12 лв., а максималният - 74,29 лв. Запазва се обезщетението за отглеждане на дете до 2- годишна възраст - 380 лв. за втората година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари