Разходите за труд нараснаха с 14,4% за година

С повече от 14% нараснаха разходите на фирмите за труд.

Най-голямо е увеличението в административните дейности

Във финансите има 17% ръст

Разходите на българския бизнес за един час труд нараснаха с 14,4% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, обявиха от Националния статистически институт. Разходите за заплати са се вдигнали с 14,6 на сто, а другите разходи за служителите - с 13,5%.

Най-голям ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори “Административни и спомагателни дейности” - с 22,5%, и “Култура, спорт и развлечения” - с 19,4%. Много голямо е и увеличението на разходите за труд в сферата “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 18,2% за година.

Най-големи заплати взимат работещите в сферата на информационните технологии. Въпреки това възнагражденията им продължават да нарастват. Разходите за един час труд в сферата “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” са нараснали с 14,8% за година, показват данните на националната статистика. В сферата на финансите и застраховането взимат едни от най-високите заплати в страната. Разходите за труд в този бранш са нараснали значително - със 17,2% за година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика