Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията в Страсбург

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Излязохме, за да защитим бранша, искаме правила за работа

Строителите излязоха на мирна демонстрация в София

Боян Чуков: Франция е в полувоенно положение

Самолет с членове на правителството, е кацнал аварийно заради спукано стъкло

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Коледните и Новогодишните празници

Проф. Владимир Чуков: Нападателят от Страсбург има класически профил на радикализиран престъпник

Френската полиция продължава издирването на стрелеца от Страсбруг Заподозреният избяга с такси след две престрелки със силите на реда

Слаби валежи от сняг днес

„Ривър Плейт“ поиска скалпа на „Реал“ (ИНФОГРАФИКА)

Ето кой е заподозреният за атентата в Страсбург Посещавал е радикални ислямистки кръгове

Стрелецът в Страсбург е трябвало да бъде задържан тази сутрин

На 12 декември 2018 да почерпят

Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Разшириха Натура 2000 с две нови зони в Рила

Снимка: Уикипедия

Националният съвет по биоразнообразие прие включването на две нови зони от Рила в Натура 2000. Вместо МОСВ да започне да ревизира неоправдано голямата площ влизаща в границите на Натура в България (34% от територията на държавата), те разширяват мрежата с още две нови зони в Рила без особени аргументи, пише Еkonovini.bg.

Съвета по биоразнообразие към МОСВ е съставен от 24 члена – 13 са от държавните структури 9 от научните среди (основно Природонаучният музей) и двама са от зелените организации WWF и Дружеството за защита на птиците. Други представители на гражданския сектор или местни хора и власти няма.

Това се прави въпреки, че няма абсолютно никакви достоверни научни данни, защо трябва да има разширение на зоната. Всичко, което е представено на съвета, като обяснение е на базата на теоретични модели и предположения за наличие на определени видове. Не са представени доказателства и факти, които да водят до извода, че Рила буфер трябва да се потвърди.

Няма извършени теренни проучвания, снимков материал, джипиес координати или информация от тракери за проследяване на животните. Това, което е представено на съвета съвместно от БАН, WWF и Дружеството за защита на птиците са непрофесионални разработки, които нямат нищо общо с европейските правила и норми за събиране на доказателствен материал за наличие или не на видовете.

Точно по този начин, без потвърдени надеждни научни факти е определена и цялата зона Натура 2000 в България. Затова и сме шампионите на Европа с 34% от територията на страната, коментира електронното издание.

Днешното решение е взето при пълно незачитане на мнението на местните хора от населените места граничещи с Рила. Поредните рестрикции ще допринесат за още по-голямо обезлюдяване на селата в околността. Откакто е създаден Национален парк Рила, поради множеството екологични ограничения, в района са изчезнали 40 села с 27 000 човека население, само за 20 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.