Разширяват метрото с шест нови спирки

Заседание на транспортната комисия

Трасето ще е с дължина почти 6 км

Третата линия на метрото ще бъде разширена с нови шест спирки. Това се разбра днес след заседание на Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичната община.

Предложеното разклонение не е заложено в действащия Общ устройствен план на града и е прието вследствие на подробни проучвания и моделиране на прогнозните транспортни натоварвания. Проектът за изменение е изпратен по компетентност за приемане от Министерския съвет.

Приетият вариант за разклонение обхваща участъка от Военна академия “Г. С. Раковски” по ул. “Гео Милев”, бул. “Асен Йорданов”, пред МФСЗ “Арена Армеец София”, бул. “Цариградско шосе” до пътния възел на бул. “Цариградско шосе” с ул. “проф. Петър Мутафчиев” в границите на административни райони “Оборище”, “Слатина” и “Младост”.

Приетият вариант на трасе е с дължина около 6 км и дава по-добри показатели по отношение на превозени пътници и спестено време за ежедневни пътувания на голям контингент хора. Разширението на линиите на софийското метро няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве, пише в доклада на главния архитект Здравко Здравков.

На заседанието бяха обсъдени също мерките за подпомагане на таксиметровия бранш за преодоляване на икономическите последици от разпространението на COVID-19 и наложените в тази връзка ограничения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони