Разширяват правомощията на изпълнителния директор на фондация "Пловдив 2019"

Правомощията на изпълнителния директор на общинската фондация „Пловдив 2019” Кирил Велчев ще бъдат разширени, ако местният парламент гласуват на сесията този четвъртък предложението прага на разходите, извършвани без одобрението на Управителния съвет да бъде изменен от 5000 лв. на 50 000лв. Това ще се случи с промяна в Учредителния акт на Фондацията и е една от препоръките на членовете на Европейската комисия, които следят подготовката на града под тепетата за Европейска столица на културата през 2019 г. Досега Кирил Велчев се е разпореждал с финансите като изразходването на средства в размер на 5000 лв. подлежеше на одобрение и контрол от Управителния съвет. Ако старейшините в Общинския съвет приемат предложението на кмета Иван Тотев, сумите от над 50 000лв. ще подлежат на предварително одобрение от Управителния съвет. Тук важно е и уточнението „ освен ако са свързани с предварително одобрена конкурсна процедура по чл. 14, ал. 5 от Учредителния акт”.  Мотивите за исканата промяна са свързани с нарастване обема на дейността на Фондацията.

На сесията на 27 юли ще се гласува и „Стратегия за развитие на образованието в Община Пловдив за периода 2017- 2022 г.", която съдържа конкретни цели, приоритетни дейности и ще послужи за планиране на задачите и ресурсите за образованието в града под тепетата. 5-годишната стратегия обхваща детските градини, общообразователните и професионалните училища и университетите, а планът, заложен в нея, съдържа пътна карта за реализирането й, както и конкретни индикатори за измерване на резултатността й.

Общинските съветници от пловдивския парламент ще коригират този четвъртък и едно свое недоглеждане, датиращо от 28 юли 2016 г., когато приеха наредбата за кандидатстване  за финансиране от общината в категорията „Книги на пловдивски автори”. Оказа се, че липсата на  думата „научно” при оценка на книгите с художествено и научно съдържание на практика променя критериите и поставя в неравнопоставено положение авторите на вторите.  Именно заради принципите на равнопоставеност пропускът ще бъде коригиран след ново гласуване на наредбата за финансиране на културни събития от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони