Дрогиран шофьор блъсна седем коли в столичния квартал „Люлин”

Защитници на животните нападнаха Мегз Миньончето си навлече гнева на последователите си, задето подарява кученца

Мис Тунинг калява шведската стомана Германката Лаура украси календар с уникални автомобили за 2019 г.

Израел отвори граничните пунктове с ивицата Газа

10 полицаи са пострадали след опит за бягство на мигранти от център в Испания

Наградиха най-стария ловец с почетен знак

Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на смъртта на Хашоги

Пускат водата в ударения от сушата Лом

Никос Коцияс: Гърция е готова да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили на запад

Престонаследникът на Абу Даби посреща Борисов в президентския дворец

Таня Найденова, председател на ОЖС в БСП – София: Недопустимо е Валери Симеонов да отговаря за демографската политика

Руското МВнР: САЩ мечтаят за еднополюсен свят

Доналд Тръмп: САЩ се изтеглят от договора с Русия за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие

Как зодиите драскат графити

На 21 октомври 2018 да почерпят

Ракетен ускорител за Европейска отбрана Какво се крие зад термина „Постоянно структурираното партньорство“ и кога прасетата ще се научат да летят

Карикатура Иван Кутузов - Кути

България вече участва в евро-бойна група заедно с Гърция, Румъния и Кипър

Миналата седмица на официална церемония в Брюксел в рамките на заседанието на Съвета “Външни работи и отбрана” на ЕС беше подписано Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната на ЕС. С подписването България гарантира, че поема за изпълнение задълженията за изпълнение на Постоянно структурираното партньорство (Permanent Structured cooperation)- PESCO и на практика се присъедини в реактивирания от миналата година процес за ускореното изграждане на обща европейска отбрана. Беше обявена и общата формулировка, като основната цел е повишаване на отбранителния капацитет на Съюза, в изпълнение на приоритетите и нивото на амбиция, произтичащи от Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност. Зад този брюкселски синтаксис стои основната цел – да се развият съвместни отбранителни способности на ЕС, които да могат да се използват в операции, ръководени от ЕС.

Изграждането на собствени отбранителни възможности на ЕС е заложено още в Договора от Маастрихт, а институционално е фиксирано в Договора за Европейския съюз (ДЕС) от Лисабон в конкретни членове от чл. 42 до чл. 46. Там в чл. 42 директно е посочено, че трябва да се създаде оперативен капацитет на ЕС за изпълнение на мисии извън територията на Съюза, както и че това има за цел да се постигне Обща европейска отбрана. Конкретно създаването на постоянно структурирано сътрудничество – PESCO, е посочено в членове 42, параграф 6 и чл. 46 от ДЕС. За целта заинтересованите държави трябва да изпълнят две основни условия, посочени в Протокол № 10 към Договора. Следва да пристъпят по-интензивно към развитие на своя отбранителен капацитет чрез развитие на националния си принос и, когато е необходимо, чрез участие в многонационални сили, в основните европейски програми за въоръжаване и в дейността на Агенцията в областта на развитие на отбранителните способности, на научните изследвания, на придобиването на военна техника и въоръжаване.

Що се касае за военната структура, тя е базирана на изграждането и предоставянето на специализирани бойни единици – Европейски бойни групи и спомагателна логистика, които да са способни в срок от 5 до 30 дни да предприемат посочените в член 43 от ДЕС мисии, в зависимост от нуждите, и които да могат да се поддържат за период от 30 до 120 дни. Такива бойни групи и към момента съществуват. Това са 18 бойни формирования с размерите на подсилен батальон от около 1500 души, които са под директен контрол на Съвета на ЕС. България участва в такава евро-бойна група заедно с Гърция, Румъния и Кипър. Работата на PESCO и оценката на приноса на участващите държави ще се дава от Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Новият договор включи всички страни от ЕС с изключение на Великобритания, която напуска ЕС, Дания, която е договорила клауза за изключване от отбранителните въпроси още от Лисабон, Ирландия, за която не е много ясно какво ще се случи с границата й със Северна Ирландия след Брекзит, Португалия и Малта.

Следва да се отбележи, че в ДЕС изрично се посочва, че за разлика от Съвета на ЕС, където решенията се вземат с единодушие, то чл. 46, определящ Постоянното структурирано сътрудничество – PESCO, определя вземането на решенията в него с квалифицирано мнозинство, съобразно чл. 238 , параграф 3 от ДЕС. Съществен елемент от новоподписаното сътрудничество е финансовият. В рамките на ПСС ще се създадат възможности за съвместно изграждане на високотехнологични и скъпоструващи отбранителни способности, в т. ч. чрез съфинансиране от Европейския фонд за отбрана за създаване на въоръжение, но също и за придобиване на нова техника. Предстои всяка държава, която е подписала общата нотификация, да има готовност да се включи в поне един мащабен проект по ПСС. Този фонд е в размер на 5,5 млрд. евро., където се финансират общи, с участието на най-малко две страни членки, проекти в областта на отбраната.

Възможностите за такова сътрудничество, както и перспективите пред общата европейска отбрана, ролята и мястото на България, както приоритетите за нашето председателство бяха подробно разгледани на дискусията: “Заедно в сигурността. Ролята на България в Общата европейска отбрана”, проведена миналия месец с участието на президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, министър Каракачанов, председателя на БСП Корнелия Нинова. Срещата беше организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев, Атлантическия клуб, Центъра за отбраната и сигурността, Софийския форум за сигурност, Центъра за стратегически изследвания и Европейската асоциация за международни отношения.

Участието на България в елементите на Общата европейска отбрана е важно за страната ни по две направления. Първо – стабилизиране на процесите в Западните Балкани и второ – под условието доколко всяка една държава е готова да се интегрира в европейската отбрана ще зависи и в коя от новите структури на ЕС тя ще попадне – в ядрото или в периферията. В тази връзка противопоставянето на Европейската отбрана на НАТО е несъстоятелно и непродуктивно. Самият Юнкер директно посочи: “Нашето уважение към НАТО не може повече да бъде използвано като удобно алиби в привеждането на доводи срещу по-големите европейски усилия и забавянето интеграцията в областта на отбраната и сигурността. Ние нямаме друг избор освен да защитаваме сами нашите собствени интереси”. За да се разсеят страховете на нео-атлантистите, които във всяка форма на самостоятелност на ЕС виждат разруха за НАТО и отказ от “транс-атлантическата” връзка, разбирай доминантата САЩ-Великобритания, в Европа беше изрично насрочена пресконференция на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той приветства новата инициатива на ЕС в областта на отбраната, като заяви също, че “PESCO ще засили европейската отбрана, което безспорно е полезно за Европа, но също така е полезно и за НАТО”. Още през юли ЕС и НАТО подписаха съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството помежду си в седем стратегически области. Впоследствие Съветът одобри общ набор от 42 предложения, който беше одобрен и от НАТО. Там са включени и хибридните заплахи, оперативното сътрудничество, включително в морската област, киберсигурността, отбранителните способности, промишлеността и научните изследвания, координираните учения.

В измисленото противопоставяне на Европейската отбрана и НАТО неслучайно е вкаран като елемент, т.нар. Евроармия. Веднага беше създаден комичен образ в медиите: “На оръжие, еврократи!”, “Как ще изглежда общата униформа на евровойника?”, “Щабът на Евроармията – сформираха още един кол-център на съседен етаж в сградата в Брюксел”. Целият този трудно сдържан сарказъм беше популяризиран основно в британската преса. Докато не се стигна до показателното изречение на британския посланик в САЩ Кристофър Майер: “По-скоро прасетата ще се научат да летят, отколкото ЕС да си създаде въоръжени сили”. – “Найс, а?!”, както се казва във филма “Мисия Лондон”. Тук има два момента, които следва да се разгледат. Първо няма такова нещо като Евроармия, както няма и такова нещо като армия на НАТО! Това представляват армиите на страните членки, които обединяват свои военни капацитети, въоръжени сили, финансиране, инфраструктура логистика и материално-техническо обезпечаване за изпълнение на общи планове за отбрана. Оттам идва и нормалната логика, че след като от 29 страни членки на НАТО, 26 са страни от Европа, укрепването на взаимодействието между армиите на тези държави, на практика засилва и структурите и възможностите на Алианса в Европа. Същото, което и Столтенберг в речта си отново подчерта, че не става дума за дублиране или за конкуренция, а за сътрудничество и взаимно допълване.

Това е нормалната логика, но от гледната точка на Острова нещата не стоят така. През всички тези години основната спирачка пред изпълнението на Лисабонският договор за ЕС в областта на общата отбрана беше задължителното “вето” на Великобритания. Там съзират опасност за “специалните отношения”, които имаха до сега в Европа. Особено след приближаването на Брекзита, чийто краен срок беше фиксиран за 29.03.2019 г., и бъдещото интегриране на страните от ЕС в обща европейска отбранителна структура се поставят под въпрос наличието на най-големия британски военен контингент извън пределите на страната, това е 20-та бронепехотна бригада от Британските сили – Германия, базирана в Северен Рейн-Вестфалия, Падербьорн, Биелфелд и кадрирания щаб на 7-ма бригада, в гр. Хофер. Също така остава въпроса и за Британски сили – Кипър и дислоцираните там 3 500 военнослужещи в базите в Акротири и Декелия. Тези въпроси оправдаваха и досегашния целенасочен саботаж за изграждането на суверенна европейска отбрана. Сега новият процес на PESCO следва да преодолее значителното забавяне и да навакса изоставането и то не защото “прасетата ще се научат да летят” , а защото с Брекзит спиращата котва се скъса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Мдааа… А договорът от лисабон, на който се позовават, бе отхвърлен на референдуми във франция и холандия.

  1. Липсата на сиво вещество е показателна, както при владеенето на правописа, така и в познанията по темата, която се коментира. Но ти като руски трол си нает само да плюеш, пък може и да е срещу вятъра. Но тия дето ти плащат явно не са на много по-високо ниво. Иначе щяха да разберат, че се компрометират от такива служители като тебе.

   1. Виждам, че пак не можеш да изтролиш нищо срещу фактите в поста ми.

 2. Договорът от Лисабон е приет,ратифициран и абсолютно задължителен за ВСИЧКИ страни членки на ЕС! Франция и Холандия отхвърлят предложението за Конституция на ЕС.

  1. Добре, че ми каза. Сега ми кажи и какви са разликите между този договор и отхвърлената конституция(освен липсата на химн и знаме).
   И как се наричат такива дет приемат нещо отхвърлено от народите им? … за мен това са гьонсурати, а за тебе явно – демократи.
   Пп. Кефи как наблягаш на „абсолютно задължително“.

 3. И конституцията влиза през вратата като Договор!Много хитро-така пробутват всичко каквото решат-а не всичко е в НАШ интерес-всъщност ние нямаме вече суверенитет!

  1. Как си го представяш това. Това да не е Русия, че уравляващите да си тълкуват законите, както им отърва.

   1. Прав си. Даже от русия е по зле… там поне путин не си върти гъ3a толкоз често кат брюкселските уроди.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.