Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Шеф на разузнаването обвинен за теч на тайни (обзор)

Променят правилата за фирми за бутилки с газ Бензиностанциите с четири месеца за регистрация

Ракети със страшни имена Надпреварата между САЩ и Русия продължава

РС-26 има бърз старт – тя ускорява за по-малко от 5 минути.

Ядреното разоръжаване засега изглежда се отлага

Паритетът се запазва

3031_2_198864През 2018 година Русия се превърна в един от най-важните играчи в световната надпревара във въоръженията, тя представи свои оръжия от ново поколение, както и проведе най-крупните военни учения в своята история.

Намерението на САЩ да се оттегли от договора за ракетите с малък и среден обсег допълнително наелектризира обстановката. Съвсем логично Русия обяви, че е изпробвала успешно новата си система „Авангард” – ракета, която развива хиперзвукова скорост от над 20 000 км/ч, която не може да бъде прехваната от сега съществуващите ПВО системи. Програмата за въоръжение за 2018-2027 година предвижда да бъдат изхарчени 20 трилиона рубли (около 307 милиарда долара) за модернизиране и нови инфраструктурни проекти.

Путин обяви програма за увеличаване на обсега на съществуващите въоръжения и за изпитания на оръжие от ново поколение, способно да нанесе удар по всяка точка от земното кълбо.

През 2018 г завърши програмата за пусковите изпитания на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат”, разработена заедно с междуконтиненталната балистична ракета „Войвода” и способността им да пренасят повече ядрени бойни глави.

В Деня на Победата 9 май 2018 г. публиката видя ракетния комплекс „Кинжал”, който започна да се разработва преди 20 години и също може да бъде снабден с ядрени заряди.

Продължава работата над балистичната ракета с неограничен обсег, сравнима с параметрите на US ракетите „Томахоук”.

Неотдавна Държавният департамент на САЩ огласи справка за съкращаването на ядрените арсенали на Америка и Русия. Според данните Русия разполага с 527 носители – балистични ракети, тежки бомбардировачи и подводници – общо на въоръжение са 1444 бойни заряда. САЩ имат 652 носители с 1350 ядрени заряда. Заедно с резервите Русия има 779, а САЩ – 800 носители (виж графиката).

 

САЩ тестват „Минитмън 3“

DF-SC-82-03570В края на миналата година Военновъздушните сили на САЩ осъществиха пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Минитмън 3“ (Minuteman 3) без боен заряд. Тя беше изстреляна от военновъздушна база „Ванденбърг“ в Калифорния, предаде Асошиейтед прес.

ВВС на САЩ заявиха, че ракетата била изстреляна с цел да бъде определена точността и надеждността на тази система, както и че подобни изпитания „нямат връзка с никакви реални събития в света“.

ВВС на Вашингтон допълват, че бойната глава на ракетата с блокове за индивидуално насочване е достигнала определената цел, но подробности не могат да бъдат огласени.

Военновъздушните сили на САЩ изпробват ракетите „Минитмън“ чрез изстрелване от Калифорния по цел в Тихия океан.

През юли м. г. над Пасифика нарочно беше унищожена ракета поради неуточнена аномалия при полета.
Американските междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране са от 70-те години на миналия век. На въоръжение САЩ имат междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране само от един тип – LGM-30G Minuteman-3. Всяка ракета има по един заряд W87 с мощност до 300 килотона (но може да носи до три бойни глави). Последната ракета от този тип е била произведена през 1978 г. Тези ракети нееднократно са модернизирани, а срокът им за използване изтича през 2030 г.

 

Тризъбецът излита от подводници

Вашингтон обнародва своята нова ядрена доктрина, една от главните обявени задачи на която е снабдяването на бойните блокове на балистичните ракети „Трайдънт II”, изстрелвани от подводници, с нови свръхточни бойни глави с малка мощност, а също създаване на нова ядрена крилата ракета с голям радиус и висока точност. Пентагонът заявява, че това му е необходимо, за да компенсира превъзходството на руснаците в тактическото ядрено оръжие, което позволявало на Москва да се надява, че тя, използвайки непосредствено на бойното поле ядрени боеприпаси с малка мощност, от една страна ще постигне военна победа на конкретен театър на военните действия, но от друга страна, ще съумее да избегне ескалацията на ядрен конфликт на глобално ниво.

Военноморските сили на САЩ извършват успешни изпитания на междуконтиненталната балистична ракета „Трайдънт -2” край бреговете на Калифорния.

При последните тестове ракетата е била изстреляна от борда на атомната подводница „Кентъки” от клас „Охайо”. Посоката на нейния полет не се уточнява. Заради изпитанието са били изменени трасетата на самолетите, пристигащи в Калифорния. „Трайдънт-2” има обсег от 11 000 километра.

 

„Рубеж“ не може да бъде засечена

РС-26 има бърз старт – тя ускорява за по-малко от 5 минути.
РС-26 има бърз старт – тя ускорява за по-малко от 5 минути.

Световните военни експерти са удивени от най-новия руски ракетен комплекс – междуконтиненталната балистична ракета РС-26 „Рубеж“.

Новата руска ракета РС-26 лети по постоянно изменяща се траектория. Подобно оръжие няма в нито една друга армия. Забравете за системите за противоракетна отбрана. Пред РС-26 те са безсилни, казват експерти.

Руската ракета превъзхожда даже „Топол-М”. РС-26 лети със хиперзвукова скорост и постоянно маневрира. Гарантирано част от изстреляните ракети преодоляват системите за ПРО и достигат своите цели.

Произведената във Воткинския военен завод ракета е значително по-лека от своите предшественички благодарение на това, че е направена от високоустойчиви полимерни материали. Ракетата „Ярс” тежи 120 тона, докато „Рубеж” е 80 тона, а общата мощност на четирите елемента на бойната глава е 1,2 мегатона.

Най-голямо безпокойство у другите армии предизвиква фактът, че ракетата има далекобойност 11 000 км. Това означава, че може да поразява обекти на територията на САЩ. Заместник-държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията Роуз Гьотемюлер призова за икономически санкции срещу Русия заради предполагаемо нарушаване на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Заедно с това РС-26 има бърз старт – тя ускорява за по-малко от 5 минути. Наземните средства за локация на НАТО в Европа даже няма да успеят да регистрират пуска. Ракетите са способни постоянно да сменят своята посока и височината на полета, така че противоракетната отбрана ще бъде максимално затруднена.

 

Хиперзвуковата „Авангард“

30_avangardВ края на миналата година руското министерство на отбраната осъществи изпитания на хиперзвуковата ракета „Авангард“, завършили с пълен успех и потвърдили всички нейни тактико-технически характеристики. Това заяви на правителствено заседание руският президент Владимир Путин.

Путин посочи, че хиперзвуковата система „Авангард“ ще постъпи на въоръжение в руските въоръжени сили още от 2019 г. „През 2019 г. на въоръжение в руската армия ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система „Авангард”, ще бъде разгърнат такъв полк в състава на Стратегическите ракетни войски“, каза руският президент.
Изпитанието било осъществено от ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал. Кремъл заяви, че ракетата успешно поразила целта си, която се намирала на полигона Кура на полуостров Камчатка (на разстояние от 6000 км).

Според руското президентство Владимир Путин лично е наблюдавал изпитанието на „Авангард“ от контролната зала на министерството на отбраната.

Путин беше споменал „Авангард” сред поредица нови ядрени оръжия, представени от него през март, за които заяви, че не могат да бъдат прехващани. По думите му „Авангард” може да излети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. „Движи се към целта като метеорит, като огнено кълбо”, каза Путин.

 

„Сармат“ заменя „Сатана“

„Сармат” по време на парад на „Червения площад”
„Сармат” по време на парад на „Червения площад”

Поостарялата руска балистична ракета „Сатана“ излиза в пенсия. На нейно място идва „Сармат“, на запад вече я наричат „Сатана-2“.

Ракетата се разработва от началото на този век, но за пръв път е обявена през 2014 година. Тя е по-тежка и способна от „Сатана“, защото може да носи 15 бойни глави с мощност от 350 килотона или 10 бойни глави с мощност около или над 1 мегатон.

”Сармат” може да излети и само с една бойна глава, която обаче да е с мощност колкото на най-големите водородни бомби в историята на човечеството.

Ракетата може да носи 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорости между 6 174 и 12 348 км/ч. Могат да имат тактическа ядрена бойна глава, която да гарантира унищожаването на противоракетните комплекси на противника.

Друго предимство на ракетата е, че тя има неограничен обсег и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО защити и известителни системи са разположени на север, защото предполагат нападение с ракети, прелитащи над Северния полюс. До сега това бе единствената възможност, но „Сармат” може да прелита над Южния полюс, като по този начин да извършва изненадващи атаки над САЩ.

Освен това, благодарение своята мощност, ракетата може да извършва и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противодействие.

Тъй като се задвижва от течно гориво, то ”Сармат” се базира в ракетни силози, които по традиция са добре прикрити. Руските инженери са конструирали ракетата така, че тя да не изисква строежа на нови силози, а да може да се настани в старите, заемани сега от „Сатана“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Сатанинският режим на руските диваци произвежда смърт. ВИнаги е било така и винаги така ще бъде. Затова САЩ не трябва да сключват никакви договори за намаляване на оръжията, напротив: повече средства и хора във военната промишленост, повече държави в НАТО с повече съвместими оръжия с американските. Само САЩ могат да удържат разпространението на Червената Чума по света.

  1. Послушай един съвет от колега. КМНТР, често ти го казва, но заядливия му тон те кара да се наостряш. Аз ще ти го напиша по-спокойно. Очевидно си прекалил с белите хапчета, затова експериментирай с жълтите. Но започвай по-бързо, защото халюцинациите ти стават нетърпими. Ако е слънчево времето излизай навън. Ще се зареждаш с позитивна енергия, ще се зареждаш с Vit. D. Стига си чукал нервно по клавишите

   1. Тартаковер , възможно е антибългарина русофоб , да се прави на луд и просто да дои западняците , има и тази вероятност , или просто има някъкъв здравесловен проблем !

  2. Да започнем от самото начало:
   ТАЗИ СТАТИЯ Е НАПИСАНА ОТ НЕГРАМОТНИЦИ (не случайно НЯМНА АВТОР!!!) и е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА НЕГРАМОТНИЦИ!!!
   А такива обикновено и ЗАВИНАГИ са РУСОФИЛИТЕ!!!

   Започваме като ТРУДОВАЦИТЕ във вестника ТРУП:
   РС 26
   През 2018 г. стана ясно (не за русофилите), че РС 26 НИКОГА НЯМА ДА ПОСТЪПИ НА ВЪОЕЪЖЕНИЕ защото вместо нея на въоръжение ЩЕ (забележете тази думичка – ЩЕ=НЕОПРЕДЕЛЕНО БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ) постъпи ШАХТНАТА РАКЕТА „Авангард“
   До тук с РС 26 – харчиха пари, заканваха се как АМЕРИКА КЕ ПАДНЕ и тихомълком я изпратиха в НЕБИТИЕТО!!!

   „Авангард“
   Авангардът е в стадий ДА ПЛАЧЕМ ЛИ ИЛИ ДА СЕ САМОУБИВАМЕ!!!
   И така – в далечната 1969 г. беше в конструкторското бюро на Челомей (гл. конструктор) беше разработена ракетата УР-100Н (или по НАТО-вско наименование SS-19 Stiletto). Течен двигател. Далечина на полета 6 хил. км.
   Изпитанието й започва в Байконур през 1973 до 1975г. Поради НЕВЪЗМОЖНОСТ да НАДМИНЕ 6 хил. км беше направена НОВА МОДИФИКАЦИЯ – SS19 Stiletto2, която започна „жизнения си път“ през 1979 г.
   След 1989 г. главнияt конструктор на SS19 Stiletto2 – Херберт Ефремов започва „МОДИФИКАЦИЯ“ на тази ракета за ползване на ТВЪРДО ГОРИВО!
   През 2004 г. беше РАПОРТУВАНО НА ДЖУДЖЕНЦЕТО ПУТЧО, че, видите ли, НОВАТА РАКЕТА МОЖЕ ДА ЛЕТИ СЪС „ХИПЕРЗВУКОВА СКОРОСТ“ И ДОРИ ДА ПРАВИ МАНЕВРИ в хоризонтално и вертикално направление по време на полета!!! (КАКВО ЧУДО, а!?!?!?!)
   От 2005 започнаха ежегодни „изпитания“. ВСИЧКИТЕ ДО ЕДНО НЕУСПЕШНИ!
   След ГРЪМКИТЕ ПРОВАЛИ през 2013-2015 г. (свързани с НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ПОДАВАТ КОМАНДИ НА РАКЕТАТА по време на полет) беше дадена ПОСЛЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ на конструкторите да направят ТЕРМОЗАЩИТА за ракетата или да бъде ПРЕКРАТЕН „проектът“!
   След 3 годишни напъни – през 2018 г. на джудженцето ПАК БЕШЕ РАПОРТУВАНО – „УСПЯХМЕ ДА НАПРАВИМ ТЕРМОЗАЩИТА!“
   Но този път джудженцето реши ЛИЧНО да присъства на „пуска“!
   Обяснявам:
   ПЪРВА КОСМИЧЕСКА СКОРОСТ (скоростта, необходима на което и да е тяло да напусне Земята и да стане НЕИН СПЪТНИК е 7.9 километра в секунда) Е СКОРОСТТА С КОЯТО СЕ ИЗСТРЕЛВАТ ВСИЧКИ МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИ РАКЕТИ!!!
   Защо? Защото те напускат въздушното пространство с тази скорост. След това двигателите спират и След това ракетата „пада“ точно в целта!
   Добре, но скоростта на звука е о9коло 1500 км в час. Излиза, че ако изстреляме ракета, то я изстрелваме с 6 МАХА (6 пъти скоростта на звука)
   ТОЧНО ТАКА Е! При изстрелването, докато достигне върхът на ПАРАБОЛАТА ракетата се движи със 8 км/сек МАКСИМУМ!!!
   Ако лети с повече от 6 маха – то тя няма да стане за известно време спътник на земята, а ще излезе ИЗВЪН ЗЕМНОТО ПРИТЕГЛЯНЕ (спътник на слънцето – ВТОРА космическа скорост)
   Какво става след като „спрат двигателите“? Много просто – БОЙНАТА ГЛАВА СЕ ОТДЕЛЯ и ПАДА КАТО ГЮЛЕ на земята! Защо „гюле“? Защото сферата е тялото с НАЙ-МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ при навлизане в атмосферата.
   Какво се опитват да направят пиздостанците? Ами те се опитват да сложат „КРИЛЦА“ на гюлето! Защо, нали и така си „пада в целта“? Защото така (с крилцата) гюлето щяло да се „ПРИПЛЪЗВА“ на границата с атмосферата и полетът „щял да стане по-дълъг“! (Всъщност идеята е от януари 1945 г.е нарича ФАУ2)
   Проблемът е, че при такива „МАХОВЕ“ всякакви „крилца“ просто СЕ ЧУПЯТ – неслучайно и ФАУ2 не можеха ТОЧНО ДА ПОРАЗЯВАТ ЦЕЛИТЕ!
   Затова при „падането“ ПИЗДОСТАНЦИТЕ ВКЛЮЧВАТ ДВИГАТЕЛЯ ОТНОВО и „гмуркат“ ракетата в атмосферата с (самодекларираните от тях) 27 маха! И се случва това, което трябва да се случи – всички „крилца“ (разбирай издадености) правят един ОБЛАК ОТ НАЖЕЖЕН ГАЗ около бойната глава, който всъщност е ОГНЕНА ПЛАЗМА!
   Но тази плазма НЕ ДАВА НА НИКАКЪВ СИГНАЛ НИТО ДА „влезе“ в, нито да „ИЗЛЕЗЕ“ от бойната глава! Т.е ПИЗДОСТАНСКОТО ЧУДО Е НЕУПРАВЛЯЕМО! НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И СВЕТИ, т.е. се ВИЖДА ОТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ!
   Питате ЗА КАКЪВ **Й тогава правят този „авангард“?
   Проста математика! Както вече обясних – „ПРОЕКТИРАТ“ „чудото“ вече 50 години! Що генерални секретари ПОГРЕБАХА стова „чудо“, що „президенти“!
   Сега „проектантите“ са ПРЕСМЕТНАЛИ ЧЕ ДО КРАЯ НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НА ДЖУДЖЕНЦЕТО КАПУТЧО остават 5 годинки! През това време ще правят КАКВИ ЛИ НЕ „опитчета“, „пробички“, „дотъкмявания“!
   В края на краищата ПУТЮ ЩЕ МИНЕ В НЕБИТИЕТО, а ЗАЕДНО С НЕГО И „АВАНГАРДИТЕ“!
   За „Сарматите“ ОТКАЗВАМ ДА ПИША – това дори е ПО-СЛАБО И ОТ ФАУ2!

   1. Ти си голем Спец бе ? В кое констукторско бюро си работил ? или имаш данните от вестниците ? По тъпи обяснения до сега не съм чел !

 2. Ако разпиляната през епохата на Елцин Русия успя за някакви 15-20 години да достигне и надмине САЩ, това означава недвусмислено, че руския технически гений далеч надхвърля американския.

  1. Смешен си. И жалък с твоята русофилия. Още ли не си разбрал, че руснаците ни смятат нас, българите, за низш народ, а вас, русофилите, за „туалетная бумага“. Знаеш за какво се използва.

   1. русофоб , никога България не е била по жалка и унижавана от сега ,руснаците се държаха с нас като равни ,работил съм с тях и ги познавам добре , а сегашните американски господари се държат с нас като със слуги ,ако кажеш че не е истина значи си лъжец !!!

   2. русофоб , а теб американците те смятат сигурно за луксозна салфетка , така ли е да те ева у русофоба смотан !

 3. Техическия гений сЛадите ли или Краз?

  1. Явно си келеш но се разроми по Дискавъри например където дават филмчета за екстремни пътувания на север и там освен УАЗ и Краз друга техника не върви.Да не говорим за НИВА която е грозотия но където мине там не вървят прославутите американски шосейни джипове.Просто руснаците се съобразяват с природните условия.

 4. da razrushat ne6to rusnacite go mogat no da napravqt… samo s teslata. Vijdal li e nqkoi rusofil laptop ili tv rusko proizvodstvo i za6to rusnacite kupuvat samo zapadni avtomobili i nai ve4e VNEDAROJNICI – zashtoto i putishtata im tolkova ka4estveni. Sega shte sa spokoini rusnacite s tiq raketi no gladni..

 5. Бойко, ти тези ли РС ще бомбардираш с F16 носещи ракети с ядрена глава?!

 6. Дреме ми на уя за ракетите на другите… на мен ми пука, кога ще осъдим безродните изроди евроатлантикът соломон паси и пъкленото ко6ургготско семе…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.