Ракът на панкреаса протича тихо

Проф. Асен Дудов напомня, че при диагностициран рак на панкреаса е важно да се определи неговият стадий с оглед на по-нататъшното лечение.

Скрита опасност

Симптомите са болки в корема и между лопатките, гадене, редуване на запек с диария

Обикновената ехография и рентгенова снимка не са достатъчни да се стадира заболяването

Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност сред онкологичните заболявания в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата. Тенденцията при заболеваемостта и смъртността от заболяването продължава да се влошава с нарастването на неговата честота. За сравнение в световен мащаб ракът на панкреаса е на седмо място по смъртност от всички онкологични болести.

По данни на GLOBOCAN към 2020 г. новозаболелите от рак на панкреаса в България са 1353 души, а починалите вследствие на заболяването - 1239. Високият процент смъртност се дължи на факта, че ракът на панкреаса протича тихо, като симптомите се проявяват много късно. Често заболяването се хваща случайно по време на ехография по друг повод, като нерядко към този момент то вече е в напреднало състояние, включително с разсейки в организма - най-вече в черния дроб.

Сред често срещаните симптоми на болестта са: повтаряща се болезненост в стомаха, болка в областта на гърба между лопатките, гадене, подуване на корема, куркане на червата и газове, промяна в изпражненията, редуване на запек с диария.
Възможно е тези симптоми да са свързани със съвсем друг проблем, но специалистите препоръчват при всяко подобно оплакване, продължило повече от няколко дни, да се посети гастроентеролог. Когато се хване навреме, възможностите за по-дълго контролиране на рака на панкреаса са по-големи.

“При диагностициран рак на панкреаса от изключителна важност е да се направи стадиране на заболяването със съвременни методи чрез скенер на гръден кош и корем с контрастно вещество. Обикновената ехография и рентгенова снимка не са достатъчни. Прецизното стадиране ни помага да преценим дали заболяването е ограничено в панкреаса или има разсейки, за да се прецени какво лечение да се проведе”, обяснява проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

Темата за рака на панкреаса бе обсъдена по време на Националната конференция по онкология, която се състоя преди седмица в София. Форумът бе организиран от Българското онкологично научно дружество. Разгледани бяха още карциномът на млечната жлеза, на стомаха и колоректалният карцином.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве