САЩ: Атаката срещу саудитските петролни обекти е от Иран

Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Рапсодия „Вардар“ ще огласи крепостта „Царевец“

Снимка: Архив

Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, но същевременно и най-българските творби на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта Царевец в старопрестолния Търновград, официално признат за историческа и духовна столица на България. Симфоничният концерт, посветен на 120 години от рождението на композитора, наричан Патриарх на българската музика, ще бъде този петък – 30 август, от 21,00 ч. Музикалното събитие е част от афиша на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019.

Това е първият симфоничен концерт, който се провежда на историческия хълм от началото на културния форум през далечната вече 1985 година.
На откритата сцена в Царския дворец на Асеневци Русенската филхармония ще изпълни най-великото българско музикално произведение за ХХ век – „Рапсодия Вардар“.

Публиката ще чуе още „Българска сюита“ и други от музикалните шедьоври на Панчо Владигеров.

Българската рапсодия „Вардар“ (1922 г.) и „Българска сюита“ (1927 г.) са създадени в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в „Дойчес театер“ с Макс Райнхард. Владигеров създава тези емблематични произведения далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в немската столица.

Диригент на концерта ще е Маестро Йордан Камджалов – един от утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия съвсем не е случаен. Акцентът попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските музикални традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за музикалната култура на Стария континент.

Специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музиката на Панчо Владигеров ще е младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев.
От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов подарък както за публиката, така и за изпълнителите ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне след края на концерта – в 23,30 ч.

Финалът на „Сцена на вековете“ 2019 ще бъде на 3 октомври с операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало – продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. Уникалната постановка ще бъде под шапитото на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“.

Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019 е организиран от Община Велико Търново и се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е носител на престижния знак „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.

Билети за спектаклите от фестивалната програма се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.