Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Расте апетитът към взимане на кредити Най-много финансиране търсят фирми за недвижими имоти и промишлени предприятия

Нарастването на банковите кредити за домакинствата и бизнеса се отразява положително върху доходността на кредитните институции, посочват от БНБ.

Лошите заеми намаляват до 6,7 млрд. лв.

Нараства апетитът към взимане на кредити. В условията на задържащи се ниски лихви и увеличаване на заетостта и доходите домакинствата и предприятията проявяват висока склонност към използване на заемни средства при финансирането на потреблението и инвестициите, пише в изданието на БНБ “Банките в България”. Наред с това е налице и увеличено предлагане на заеми, за което допринася както засиленият в резултат на икономическото развитие апетит към поемане на риск от кредитните институции, така и обемът на ликвидните ресурси, с който те разполагат, посочват от БНБ.

Растежът на заемите е по-ясно изразен при домакинствата, пише в анализа на Централната банка. При нефинансовите предприятия към март 2019 г. най-голямо нарастване на годишна база има в обема на заемите за фирмите в секторите операции с недвижими имоти, преработваща промишленост и хотелиерство и ресторантьорство.

Кредитният портфейл на банките през първото тримесечие на 2019 г. нарасва с 856 млн. лв. (1,4%) до 61,8 млрд. лв. Заемите за домакинства се увеличават с 346 млн. лв., а за бизнеса – с 505 млн. лв.
Необслужваните кредити намаляват като за това допринасят отписването и продажбата на банкови заеми. От януари до март размерът на необслужваните кредити намаля с 84 млн. лв. (1,2%) до 6,7 млрд. лв., като делът им в общия размер на заемите възлезе на 7,4% (при 7,6% към края на 2018 г.).

В непосредствен план нарастването на банковите кредити за домакинствата и бизнеса се отразява положително върху доходността на кредитните институции, посочват от БНБ. Продължителните периоди на ниски лихви и засилена кредитна активност обаче могат да доведат до натрупване на системни рискове, свързани със задлъжнялостта на гражданите и бизнеса, предупреждават от Централната банка. Въпреки че дълговете на домакинствата и предприятията са сравнително ниски спрямо доходите им, в бъдеще не е изключено да настъпят неблагоприятни изменения във възможността за обслужване на задълженията, например при евентуален спад на икономическата активност, при нарастване на лихвите по кредитите в резултат от промени в паричната политика в еврозоната или при разширяване на рисковите премии в цената на заемните ресурси, предупреждават от БНБ.

Вземат превантивни мерки

Трезорите са устойчиви

Банковата система е устойчива, става ясно от анализа на БНБ. Настоящите равнища на капиталовите и ликвидните съотношения биха позволили на кредитните институции да посрещнат евентуални неблагоприятни събития от цикличен и структурен характер, пишат от Централната банка.

Въпреки това от БНБ взимат предварителни мерки за намаляване на риска от евентуални бъдещи неблагоприятни ситуации. Тенденциите през последните месеци потвърждават необходимостта от влизането в сила на антицикличен буфер в размер 0,5% от октомври 2019 г. и повишаването му на 1% от април 2020 г., пишат от БНБ. Това се прави заради бързия ръст на кредитите. А банките ще трябва да заделят по-големи резерви при отпускането на заеми.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.