Волен Сидеров напусна срещата в МС: Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно

Енергийният министър Петкова: Без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната Предприемат комплекс от мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД

Руски хакери тормозят Каруана?

Нинова: С 200% сигурност няма да съм водач на листата на БСП за евроизборите

Министър Ангелкова: Отчита се 4% ръст на нощувките в Пловдивско

Вътрешният министър Маринов посети полицията на Дубай

Започват номинациите за спортист и отбор на годината в Търговище

Прокуратурата няма да образува производство срещу Таско Ерменков Действията му не попадали в приложното поле на Наказателния кодекс

Кралев награди бронзовата медалистка от световното първенство по карате Ивет Горанова Състезателката спечели исторически първи медал за България от световно първенство по олимпийско карате

Симеон Сакскобургготски: Предсрочните избори са нормална практика, не бива да ни плашат

Привикаха депутатите от НФСБ на „Дондуков“ 1

Съдът потвърди присъда от 4 години затвор за смъртта на ученик, пресичал на зебра

БЕХ смени изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“

Нинова предлага намаляване на заплатите на политическия елит 543 лева по-малко за депутатите и пропорционално намаление за президента, премиера, министрите и омбудсмана

Показват икони и дърворезби на възпитаници на ВТУ в Париж Изложбата се открива на 4 декември в Българския културен институт

Ратко Младич – Цялото зло на света

“Извършител на едни от най-ужасяващите престъпления, познати на човечеството”, е може би най-лекото, което съдията от Международния Трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) Алфонс Ори, можеше да даде като квалификация, докато четеше в сряда присъдата срещу бившия сръбски генерал Ратко Младич. Който не пропусна да напсува “на майка” беловласия магистрат и всички присъстващи, преди да бъде изведен принудително от съдебната зала и заседанието да завърши в негово отсъствие.

Видимо вече на ръба на деменцията, пламъкът на чистата омраза още гореше в очите на “касапинът на Босна”, “палачът на Сребреница”, “кошмарът на Сараево”, докато риташе във въздуха и се съпротивляваше срещу двамата разсилни, които го изнасяха от бокса за обвиняемите.

Дошлите в залата майки и съпруги на някои от избитите по заповедите на Ратко Младич десетки хиляди босненци, изглеждаха дълбоко покрусени от сцената. И полу-удовлетворени от присъдата на доживотен затвор, която Трибуналът му даде за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. “Няма справедливост за всички жертви”, говореше със сълзи на очите една от тях пред камерата на западна телевизия.

Но за престъпленията, извършвани от, в името и по заповед на Ратко Младич, справедливост трудно може да има. И е спорно колко е важно да се знае за него къде е роден и как се е издигнал във военната йерархия на Югославската народна армия (ЮНА). Как е започнал като младши офицер в танкова бригада в Скопие и е стигнал до командир на 9-и полк на ЮНА в Книн, бивша столица на също така бившата Република Сръбска Крайна в Хърватия, където го заварва началото на Югославските войни. Едва ли.

По-важното е, че историците тепърва ще описват все по-подробно как през 1992 г. се озовава начело на 180-хилядната армия на босненските сърби със задача да проведе етническо прочистване на всички мюсюлмани и католици от територията на Босна и Херцеговина. За концентрационните лагери, за масовите убийства, за палежите на цели села, за системните мъчения, осакатявания и изнасилвания, извършавани по негова заповед. За над 10-те хиляди души, паднали под куршумите на сръбските снайперисти и снарядите на артилерията им по време на 40-те месеца обсада на Сараево; за близо 8-те хиляди мъже и момчета от Сребреница, избити като добитък в рамките на пет последователни дни в един горещ юли на 1995 г.

За близките на хилядите жертви възмездието няма да дойде никога. Дори и след 20-те години, които чакаха Младич да бъде осъден за престъпленията си, болката им не може да затихне.

Особено когато знаят, че въпреки присъдата, в съседна Сърбия още се кръщават деца и улици на Ратко Младич. Името му се драска по мостовете и се възпява от футболни агитки. В самата Република Сръбска в Босна портретите му висят по стените на кръчмите и кафенетата. Ден след произнасянето на присъдата, страницата на английски език в електронната свободна енциклопедия “Уикипедия”, транскрипцията на “Ратко Младич” на кирилица беше променена за кратко на “Герой на Сърбия”. И тези провокации са част от всекидневието им.

На път за Сараево с автомобил преди месец, на излизане от Сърбия към Босна и Херцеговина, първата ми изненада беше посрещането с 5+ метра висока табела “добре дошли в Република Сръбска”. Насред ничия земя, преди бариерата на КПП, където вече се веят звездите на държавния флаг на федерацията на босненци-мюсюлмани, сърби и хървати. Оказа се редовна гледка. На влизане и излизане от всяко населено място от границата до Сараево е забито знамето на Сърбия. В самата столица, ако кривнеш от един условно наречен “околовръстен път” по хълмовете към източните квартали, веднага се разминаваш отново с табелата “добре дошли”.

Но ако пък се подведеш по неосъвременените карти в сателитния навигатор и се изкачиш към западните хълмове над Сараево, рано или късно, на този или онзи склон, ще мернеш подредените редици стотици еднакво бели надгробни камъни, видимо поставяни по едно и също време.

Раните, които е оставил Ратко Младич след себе си, взаимната омраза и разединение, които е посял за поколения напред в три народа, съжителствали заедно с векове преди това, няма да се изкупят с доживотната му присъда. И, уви, страницата на този конфликт още не е затворена.

 

Доживотна присъда, но къде?

Ратко Младич ще остане в холандски затвор, докато изчерпа всичките си възможности да обжалва присъдата. Това ще трябва да се случи пред приемника на МТБЮ, чийто мандат изтича и ще се саморазпусне в края на годината. Основният въпрос обаче е къде ще излежава присъдата си, след това. Седемнадесет европейски държави по принцип са подписали споразумението с МТБЮ да приемат в свои затвори осъдените. И понякога стават фалове. Неговият пряк заместник в армията на босненските сърби, генерал Радислав Къртич, беше осъден за клането в Сребреница през 2001 г. и изпратен да излежава присъдата си във Великобритания. През 2010 г. трима затворници от мюсюлманско вероизповедание проникват в килията и почти успяват да му прережат гърлото. След което го прехвърлят в Полша. За по-сигурно…

 

За него

Всъщност постигна своето

Мисията на Трибунала в Хага беше освен да раздава правосъдие, също така да “промотира помирение” на Балканите. Такова не съществува. Младич постигна до голяма степен това, което искаше: държавица за босненските сърби, от която почти всеки не-сърбин бе прогонен през 1995 г., и само малцина много дръзки посмяха да се върнат оттогава.

Ед Вулиами, британски журналист, експерт по “Югославските войни”

 

Спря развитието на сърбите

Със зверствата, извършени по време на войната в Босна, ние, сърбите, престанахме да сме част от цивилизования свят. Сега виждаме кой е човекът, отговорен за спирането на развитието ни като нация и превръщането ни в общество, лишено от солидарност и състрадание.

Наташа Кандич, водещ сръбски правозащитник

 

Легенда е

Без значение е за нас. Доживотната присъда (б.р. – за геноцид и престъпления срещу човечеството) е част от общата кампания срещу сърбите. Ратко Младич е легенда на сръбската нация.

Милорад Додик, президент на Република Сръбска, пред в-к “Ню Йорк Таймс”

 

Олицетворение на злото

Присъдата за геноцид и престъпления срещу човечеството, издадена от Трибунала в Хага срещу Ратко Младич, е върховна победа за правосъдието. Говорим за човек, който е истинското олицетворение на злото.

Зеид Ра`ад ал-Хюсеин, Върховен комисар на ООН по човешките права

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Бе милошевич не го ли съдиха за същото?
  И изслушаха ли свидетелите от дейтън какво са договаряли евроатлантическите уроди.

 2. Авторът Смеснишев да отиде във Фалуджа. Там още по – голямо зло, и там свsт де.

 3. Не че подкрепям наглите до глупост сърби… Просто те си имат причина. Тя се казва сс батльон Ханджар и усташите.
  Тито не им е дал реванш за 700 000 избити. Те си го взеха после и то съвсем символичен.

 4. Ratko si poluchi zasluzhenoto – no ne vidohme, pone kat svideteli Richard Halbrook, Paddy Ashdown, Bill Clinton, Tony Blair……. – tia darpaha zadkulisno kontcite na koito im udoben, davaha obeshtania, prigotviaha deklaracii i dogovorcheta, gledaha seir na goreshti Balkanski strasti . Sega sa ni luk ieli , ni luk mirisali – Tia soshto imat vina za genocida nad civilni.

  1. Не ни лук яли, а скатавани ат уродливите демократични съдийски позлоги…

 5. Г-л Ратко Младич го осъдиха поклонници на гадния ислям,той е един истински мъж и войник,жалко че не можа да прочисти цела Србия.от мюсюлмани,а тези дето правят.атентати у Европу мюсюлмани какви са,-не са ли убийци?Тях кой ще.ги съди-хуманния гейски съд в Хага ли?

 6. А някой да си е задал въпроса Защо не съдят някой за геноцид над християни? Примерно американски генерали обучаващи и въоръжаващи главорезите на ИД?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.