Рашидов помага на музикантите от БНР

Към момента средното им възнаграждение е 550 лева

Проблемът с ниските заплати на музикантите от състава на Българското национално радио (БНР) ще бъде обсъден в четвъртък на извънредно заседание на Комисията по културата и медиите. Председателят є Вежди Рашидов инициира срещата, на която ще присъства ръководството на БНР и председателят на Комисията по бюджет и финанси на НС Менда Стоянова.

“Искаме увеличение на бюджета на БНР с 50 % в частта с музикалните състави. Към момента 570 лева е минималната заплата, възнагражденията са ниски, а музикантите свирят на скъпи инструменти”, коментира пред “Труд” проф. Атанас Карафезлиев, председател на Радиосдружение “Подкрепа”.

Протестите на музикантите започнаха от понеделник, когато около 200 творци от БНР излязоха на демонстрация и поискаха увеличение на заплатите. Вчера негодуванието им продължи под прозорците на Министерството на финансите, където протестиращите поздравиха министър Владислав Горанов с песен. Основен мотив на негодуващите е, че в България не им се предоставя среда за развитие и творчество. Днес се очаква протестите да продължат пред МС.

“В момента музикантите работят между 500 и 600 лева. Работата ни е свързана с идеал и не е логично да се изисква старание без нормално възнаграждение”, заяви пред “Труд” Диригентът на Симфоничният оркестър на БНР Марк Кадин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България