Рашидов с изложба „Японски вишни“

Маестрото гостува с акварели и скулптури в родния Димитровград

За първи път след двегодишна принудителна почивка Вежди Рашидов представя пет нови скулптури. В петък той отрива самостоятелна изложба с 35 акварела и 10 скулптури „Японски вишни“ в галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Пред „Труд“ Рашидов обясни, че 5 от скулптурите са от фонда на галерията, а останалите са нови.

Експозицията е част от програмата на официалното честване на празника на Димитровград – 2 септември. Изложбата на именития художник е по покана на общината. Рашидов е роден в Димитровград и е почетен гражданин на града.

С изложба „Японски вишни“ Рашидов се обръща към красотата, която всеки ден е пред очите ни и която много често пропускаме, забързани във всекидневието. „Японските вишни в моя двор са с изящни цветове, наблюдавах ги дълго как се разтварят, всеки ден бяха различни и всеки ден ги рисувах различни. Този пробуден цвят, тази светлина, която влезе в акварелите ми, беше изненада и за самия мен“, споделя Вежди Рашидов. Той е световноизвестен скулптор, но познава изкуството на акварела от най-ранните си творчески години. „Акварелът е трудна техника. Работи се с вода, а водата е една стихия. Да рисуваш с вода е все едно да овладееш тази стихия. Сякаш потапяш светлината във водата…“, обяснява художникът. Рашидов обяви, че ще дари два акварела и две от новите си скулптури на галерията в Димитровград.

Изложбата ще продължи до края на месец септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура