Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Наказателния кодекс

Coca-Cola открива финансов офис във Варна

Полицаи арестуваха трима шофьори в една нощ, пробвали да избягат от проверка в София Водачите седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици

Новото арт пространство „Верде“ в София

Бербатов замина на лагер с „Берое“

Каракачанов: Първата ми среща с американците за Ф-16 ще е на 14 февруари

В Латвия продължават: Стоянович е наш

Над 8000 водоплаващи птици преброиха в Северозапада

Работник загина при инцидент на строителен обект в Пловдив

Мним служител на ТЕЛК обра дядо Доверчивецът откарал с кола измамника в дома си

Камион заля с течен шоколад магистрала в Аризона

Прокуратурата се самосезира за харчовете по откриването на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019″

Каруца и коли с незаконно отсечени дърва задържаха стражари Превозните средства са засечени в Търговищко и Разградско

Cпac Pyceв купува втopия пo големина мoбилeн oпepaтop в Aлбaния

Откраднаха парапети и мантинели от надлези на магистрала „Марица“ Около 9 000 лв. ще са необходими за възстановяването им, съобщават от АПИ

Рашко Младенов: Държавата ще даде на Пловдив 20-те млн.лв. за Европейска столица на културата;

Екшън план от Община Пловдив за държавното финансиране на проекта за Европейска столица на културата през 2019 г. очаква служебният министър на културата Рашко Младенов, а от градската управа под тепетата обещаха да му го представят още през следващата седмица. Това стана ясно след краткото работно посещение на министър Младенов в петък в Пловдив, който той отлично познава от години, когато е играл като актьор на сцената на местния Драматичен театър. Служебният министър провери до къде е стигнала реализацията на проектите по апликационната книга на Пловдив, а целта на срещата бе да се набележат спешни мерки за реализация на проекта „ЕСК-2019“.

„Ще имаме още работни срещи с представителите на Община Пловдив. На тях ще уточним кои проекти могат да бъдат финансирани през тази година и на каква стойност да са те“, заяви Рашко Младенов след срещата си в Община Пловдив със зам.-кметовете Амелия Гешева и Стефан Стоянов и представители на фондация „Пловдив 2019“. Служебният министър бе придружаван от своя заместник Боил Банов и секретаря на МК.

Рашко Младенов увери, че „Пловдив – европейска столица на културата-2019“ ще бъде един от националните приоритети и ще се намерят начини забавените пари да бъдат преведени още тази година. От 20 млн.лв. държавна помощ, гласувана от правителството на премиера Бойко Борисов Община Пловдив се надява да получи всички дължими до момента 9 млн.лв. или минимум 6 млн.лв.

Според артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева само за събития и проекти, които трябва да стартират през 2017 г. са необходими 6 млн.лв. „20 млн.лв. са обещани от държавата и няма причина да не се дадат на Пловдив. Не всичко опира само до парите, свързани с Европейска столица на културата през 2019 г. Ние дойдохме да проверим проектите и подготовка за това общо начинание. Дори в тези три месеца, в които ще бъда служебен министър на културата, се ангажирам да помогна. Това е огромно предизвикателство. Страхувам се, че малко закъсняхме“, допълни министър Рашко Младенов.

Близо 2 млн.лв. ще глътне грандиозното откриващо събитие в началото на 2019 г., чието планиране трябва да започне още тази година. С пари от общинския бюджет ще се реализират одобрените на първа сесия проекти. През март ще станат ясни и одобрените проекти от втора и трета сесия на отворените покани от програмата на „Пловдив-2019“, а до средата на 2017 г. със съответните организации трябва да се сключат договорите, за които държавното финансиране е ключово.

„Искрено се надявам, че ще се намери механизъм за това да се отпуснат средства за съдържание“, коментира зам.-кметът на Пловдив за културата Амелия Гешева. След срещата си в Община Пловдив служебният министър на културата Рашко Младенов и зам.-министър Боил Банов посетиха Концертна зала, Драматичния и Кукления театър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.