Рашко Младенов: Държавата ще даде на Пловдив 20-те млн.лв. за Европейска столица на културата;

Екшън план от Община Пловдив за държавното финансиране на проекта за Европейска столица на културата през 2019 г. очаква служебният министър на културата Рашко Младенов, а от градската управа под тепетата обещаха да му го представят още през следващата седмица. Това стана ясно след краткото работно посещение на министър Младенов в петък в Пловдив, който той отлично познава от години, когато е играл като актьор на сцената на местния Драматичен театър. Служебният министър провери до къде е стигнала реализацията на проектите по апликационната книга на Пловдив, а целта на срещата бе да се набележат спешни мерки за реализация на проекта "ЕСК-2019".

"Ще имаме още работни срещи с представителите на Община Пловдив. На тях ще уточним кои проекти могат да бъдат финансирани през тази година и на каква стойност да са те", заяви Рашко Младенов след срещата си в Община Пловдив със зам.-кметовете Амелия Гешева и Стефан Стоянов и представители на фондация "Пловдив 2019". Служебният министър бе придружаван от своя заместник Боил Банов и секретаря на МК.

Рашко Младенов увери, че "Пловдив - европейска столица на културата-2019" ще бъде един от националните приоритети и ще се намерят начини забавените пари да бъдат преведени още тази година. От 20 млн.лв. държавна помощ, гласувана от правителството на премиера Бойко Борисов Община Пловдив се надява да получи всички дължими до момента 9 млн.лв. или минимум 6 млн.лв.

Според артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева само за събития и проекти, които трябва да стартират през 2017 г. са необходими 6 млн.лв. "20 млн.лв. са обещани от държавата и няма причина да не се дадат на Пловдив. Не всичко опира само до парите, свързани с Европейска столица на културата през 2019 г. Ние дойдохме да проверим проектите и подготовка за това общо начинание. Дори в тези три месеца, в които ще бъда служебен министър на културата, се ангажирам да помогна. Това е огромно предизвикателство. Страхувам се, че малко закъсняхме", допълни министър Рашко Младенов.

Близо 2 млн.лв. ще глътне грандиозното откриващо събитие в началото на 2019 г., чието планиране трябва да започне още тази година. С пари от общинския бюджет ще се реализират одобрените на първа сесия проекти. През март ще станат ясни и одобрените проекти от втора и трета сесия на отворените покани от програмата на "Пловдив-2019", а до средата на 2017 г. със съответните организации трябва да се сключат договорите, за които държавното финансиране е ключово.

"Искрено се надявам, че ще се намери механизъм за това да се отпуснат средства за съдържание", коментира зам.-кметът на Пловдив за културата Амелия Гешева. След срещата си в Община Пловдив служебният министър на културата Рашко Младенов и зам.-министър Боил Банов посетиха Концертна зала, Драматичния и Кукления театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони