На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Рашко Младенов: Държавата ще даде на Пловдив 20-те млн.лв. за Европейска столица на културата;

Екшън план от Община Пловдив за държавното финансиране на проекта за Европейска столица на културата през 2019 г. очаква служебният министър на културата Рашко Младенов, а от градската управа под тепетата обещаха да му го представят още през следващата седмица. Това стана ясно след краткото работно посещение на министър Младенов в петък в Пловдив, който той отлично познава от години, когато е играл като актьор на сцената на местния Драматичен театър. Служебният министър провери до къде е стигнала реализацията на проектите по апликационната книга на Пловдив, а целта на срещата бе да се набележат спешни мерки за реализация на проекта “ЕСК-2019”.

“Ще имаме още работни срещи с представителите на Община Пловдив. На тях ще уточним кои проекти могат да бъдат финансирани през тази година и на каква стойност да са те”, заяви Рашко Младенов след срещата си в Община Пловдив със зам.-кметовете Амелия Гешева и Стефан Стоянов и представители на фондация “Пловдив 2019”. Служебният министър бе придружаван от своя заместник Боил Банов и секретаря на МК.

Рашко Младенов увери, че “Пловдив – европейска столица на културата-2019” ще бъде един от националните приоритети и ще се намерят начини забавените пари да бъдат преведени още тази година. От 20 млн.лв. държавна помощ, гласувана от правителството на премиера Бойко Борисов Община Пловдив се надява да получи всички дължими до момента 9 млн.лв. или минимум 6 млн.лв.

Според артистичния директор на фондация “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева само за събития и проекти, които трябва да стартират през 2017 г. са необходими 6 млн.лв. “20 млн.лв. са обещани от държавата и няма причина да не се дадат на Пловдив. Не всичко опира само до парите, свързани с Европейска столица на културата през 2019 г. Ние дойдохме да проверим проектите и подготовка за това общо начинание. Дори в тези три месеца, в които ще бъда служебен министър на културата, се ангажирам да помогна. Това е огромно предизвикателство. Страхувам се, че малко закъсняхме”, допълни министър Рашко Младенов.

Близо 2 млн.лв. ще глътне грандиозното откриващо събитие в началото на 2019 г., чието планиране трябва да започне още тази година. С пари от общинския бюджет ще се реализират одобрените на първа сесия проекти. През март ще станат ясни и одобрените проекти от втора и трета сесия на отворените покани от програмата на “Пловдив-2019”, а до средата на 2017 г. със съответните организации трябва да се сключат договорите, за които държавното финансиране е ключово.

“Искрено се надявам, че ще се намери механизъм за това да се отпуснат средства за съдържание”, коментира зам.-кметът на Пловдив за културата Амелия Гешева. След срещата си в Община Пловдив служебният министър на културата Рашко Младенов и зам.-министър Боил Банов посетиха Концертна зала, Драматичния и Кукления театър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.