ЦСКА срази богати китайци

Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Барние: Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница

Реекспорт на лекарства обрича тежко болни

Реекспорт от страната ни на животоспасяващи лекарства за милиони евро обрича тежко болни пациенти. Само през януари 115 жалби са постъпили в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ) и сигналите зачестяват.

В момента има криза с около 100 жизненоважни лекарства като антиепилептични медикаменти, инсулин, препарати за ревматоиден артрит и други. Това стана ясно в сряда след среща между представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти.

Проблемът е в реекспорта на скъпи препарати от страната ни към други държави. Внасяме лекарства от ЕС на специални ниски цени за България в количества, надхвърлящи нуждите ни с над 40%. След това ги изнасяме за другите държави от съюза на цени, в пъти по-високи. Далаверата е от това, че според регулацията на българския пазар у нас влизат медикаменти на принципа „най-ниска цена“.

Най-вероятно реекспортът съставлява между 6 и 10% от стойността на целия ни пазар.

До момента никой не се е занимавал сериозно с проблема. За решаването му спешно е изготвен меморандум. Започват и мащабни проверки от Агенция „Митници“, Националната агенция за приходите (НАП) и Изпълнителната агенция по лекарства, НЗОК.

България е донор по отношение на паралелната търговия в Европа. Проблемът е, когато се създаде дефицит и се застрашават животът и здравето на българите, категорични са дистрибуторите на лекарствени продукти.

Необходимо е още да се направят промени в закона, с които да се забрани износът на лекарства, ако вътрешните потребности на страната не са задоволени, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

Има условия за злоупотреби с реекспорта на лекарства, тъй като засилените мерки за ограничаване на разходите за медикаменти на ЕС доведоха до големи различия в цените на лекарствата. Това се посочва в официална позиция на Българската генерична фармацевтична асоциация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. така е при демократичната търговия…. хубаво е, че България се учи от по-напредналите демокрации.

  2. Ako hora kato Mareshki stavat sobstvenici na nad 100 apteki reeksportit e mnogo normalno neshto.ako mi se dade vizmojnost az moga da resha tozi vipros.Ptiyatna rabota.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.