Режат огромните заплати във Формула 1

Пилотите от Формула 1 със звезден статут са сред най-добре печелещите в света на спорта, но това скоро ще се промени. Най-престижният автомобилен спорт е на път да въведе таван на заплатите от 30 милиона долара годишно за отбор. Така огромните възнаграждения, на които доскоро се радваха Люис Хамилтън, Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо, а преди години и Михаел Шумахер, остават в миналото.

В момента единствено Хамилтън получава подобна заплата – според слуховете новият му договор с „Мерцедес“ е за $30 млн. на сезон, тъй като отборът решително е отхвърлил претенциите му за увеличение, по-дълъг срок и въвличането му на по-високо ниво в автомобилостроителната компания. Макс Верстапен пък взима $22 млн. в „Ред Бул“, а Фетел напусна „Ферари“, след като тимът му предложи четирикратно по-ниска заплата като „награда“ за поредицата провали на пистата. Наследникът му Шарл Льоклер взима по около $20 млн.

В момента бюджетният таван за отборите от $145 млн. годишно, засяга всички развойни дейности и заплати на персонала извън договорите на състезателите. Според италианския „Гадзета дело спорт“ обаче всички участващи конструкторите са се съгласили да плащат най-много по $30 млн. на двамата си титулярни пилоти и резервата им. Мярката е с цел да не се разхищават средства в условията на всеобщия спад на приходите покрай пандемията. Миналия сезон се проведоха едва 17 старта, което доведе до срив на приходите от домакински такси и реклами. Тази година шампионатът предвижда 23 кръга, но все още не е сигурно, че всичките ще се проведат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт