Режимът в Украйна се мята като заклана кокошка

За режима в Киев краят на войната и дори само временното примирие са равни на смърт

Никога Русия или Путин не са формулирали цели, приписвани им от Урсула фон дер Лайен

Във връзка със ситуацията на Източния фронт говорителят на Белия дом Джон Кърби споделя: „Общата сума, осигурена за Украйна от началото на войната, е над $60 милиарда, включително за икономическа, финансова и хуманитарна помощ... досега са изразходвани 96%. Остава ни само 1 млрд., повече няма“. Това откъм Белия дом.

По данни от Държавния департамент САЩ за две години са дали на Украйна $36 милиарда за сигурност. Към тях над 600 противовъздушни комплекса „Стингър“, над 10 000 противотанкови системи „Джевелин“, милиони снаряди, стотици скъпоструващи ракети. Пак ще дават, но вече едва ли в такива обеми.

Защото от месец насам ситуацията на украинския фронт е мрачна, от т. нар. контранастъпление се забелязва само контрата. В британския The Economist главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Залужни признава, че контранастъплението се е провалило и красив пробив не се очаква.

Всъщност признава военното превъзходство на Русия, обвинява Запада, че не е направил всичко необходимо за победата и е тласнал ВСУ да настъпва практически без авиационно прикритие. Важно признание е и това, че удължаването на войните действия е изгодно за Руската федерация.

Щом са публикувани в такова тежко издание тези откровения на главнокомандващия, значи са били поръчани предварително и то в този дух. Значи и на Запад започва да надделява очакването за победа на Русия.

Ето и бившият заместник-началник на Генщаба на ВСУ генерал Романенко за Al Jazeera: „Украйна не постигна стратегическите си цели и едва ли това ще стане през следващата година... ресурсите и икономиката на Русия са по-силни.“

Същевременно политическата картинка във Вашингтон е сериозно променена. Според сенатора Джош Хоули, откровеността на Залужни е създала „сериозна дупка“ в политиката на администрацията спрямо Украйна. Сенатор Дж. Д. Ванс призовава за пълно спиране на военната помощ за Киев.

Според сенатора Бен Кардин, „Оценката на Залужни е в съответствие с това, което вече е казано на конгресмените... Военните цели на Зеленски не отговарят на реалността и някои хора от близкия му кръг им се съпротивляват.“

И самият президент Зеленски в списание Time изтърва, че вече „никой повече от него не вярва в победата“. Никой... Изглежда все по-често го подтикват да търси примирие с Москва. Как обаче да стане, когато лично той издаде указ, забраняващ да се преговаря с Русия?

Зеленски отскоро е в режим на лично оцеляване. Ако не намери начин много бързо да се скрие далеч от Украйна, вероятността поне да посрещне там рождения си ден през януари става все по-малка. В Time го наричат „зациклил в месианството си фанатик, откъснат от реалността и неразбиращ, че перспективите на Украйна постоянно с влошават.“

Дъглас Макрегър, бивш съветник на министъра на отбраната на САЩ: „Залужни се опитва да прилепи щастлив вид на умрял плъх като говори за попадане на Украйна в задънена улица. Няма такава, руската армия не среща сериозна съпротива. Във Вашингтон знаят, че всичко е свършено. Зеленски, ако оживее, ще свърши ненужен, както всички, които преди са ни сътрудничили.“

Същевременно чрез терористични операции и обстрелване на граждански цели Киев отчаяно опитва да предизвика Москва към масирани бомбардировки на украински селища. За да даде повод на Запада за нова вълна на военното и икономическо противопоставяне срещу Русия. Както и за нови финансови инжекции за тежко корумпирания режим.

За когото краят на войната и дори само временното примирие са равни на смърт. И без това в столицата са започнали и се разгарят раздори и битки на всеки срещу всеки сред политическата върхушка. Киевската дипломация успя да влоши редица междудържавни отношения, дори вбеси Полша, без чието ценно съдействие въобще не може да оцелее във войната.

Само войната държи над водата режима. Преследването на всичко руско е достигнало пълна истерия, милиони рускоезични украинци живеят в Украйна като чужденци. Мъже за войската все по-остро недостигат, във ВСУ жените стават все повече, дори в строя и на предната фронтова линия.

Отскоро вече официално е забранено да се говори на руски и в детските градини! Мизерията ускорено се разширява от селата към градовете, което ще отслаби още повече войската на фронта.

Бившият аналитик в ЦРУ Лари Джонсън: „В САЩ бълнуват, че Русия губи, а Украйна печели. Тогава защо Украйна се смалява, а руснаците настъпват? Защо украинците не пробиха нито една отбранителна линия? Те вече сменят военното командване, а това ще доведе до по-нататъшни брожения в армията и загуби. Украйна е ходещ мъртвец и се мята като кокошка с отрязана глава.“

Евробонзите в Брюксел представят картината в Украйна противно на фактите. Съвсем наопаки я обръщат. Това на фона на жестоката действителност - съвкупният БВП на ЕС сега е 65 процента от този на САЩ, докато през 2013-а е бил 91 процент. Предстоял обаче стратегически провал за Русия поради евронатовската непоколебима помощ и героизма на украинците.

Че провалът дори бил вече факт! Тези дни председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен злобно-троснато изрече: „Руският президент Путин се провали във всичките си стратегически цели във войната в Украйна! Кремъл не успя да изпълни основната си цел - смяна на властта в Киев и заличаване на украинската националност.“

Никога Русия, Кремъл или лично президентът Путин не са формулирали цели, приписвани им от фон дер Лайен. Изрично и нееднократно е заявявано, че не се предполага превземането на Украйна, а само отстояването на руските национални интереси и гарантирането на трайна сигурност на Русия като суверенна държава. Документирано е, за разлика от Урсулините лъжи.

Странна империя сме ние, тук периферията управлява метрополията, пише Дейвид Хендриксон в Responsible Statecraft от 9. 11. т. г. Най-добре се вижда в отношенията на САЩ с Израел, но също и с Украйна. „18 месеца администрацията на Байдън не посмя да ограничи военните амбиции на Киев, а те изглеждаха нелепо с предвиждането на военна победа над Русия и съд над Путин.“

Западът се чуди как да докара Москва до съгласие за временно примирие с Киев. Но по-късно войната на всяка цена да продължи с нова сила. Включително с набутването на нови страни около Русия в нея, „триморските“ преди всичко.

Пари за техника, ракети и снаряди пак ще дават под формата на „оръжие на справедливостта и демокрацията“, като принуждават евронатовците да се харчат все повече и по-дълго. И нас, и нас!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи