Резервираме море в последната минута

Все повече хора резервират в последния момент, а основно изискване при избора на място за ваканция е добрата хигиена.

Следят дали в курорта няма епидемия от COVID-19 

Разчитат на отзиви и коментари в социалните мрежи 

Най-често плащат онлайн

Като тенденция за това лято се очертават резервациите за море в последната минута. До последно гостите искат да са сигурни, че избраното от тях място предлага най-добрите цени и условия за почивка, че в курорта няма епидемия от COVID-19, и избраното място за настаняване е с добра хигиена. Според специалистите този тренд за избор на място за ваканция, малко преди самото отпътуване и заплащане на почивката до седмица - две преди началото є, ще е водещ през следващите няколко години както за пътувания у нас, така и за тези в чужбина. Друга тенденция, която се заформя е, че все повече хора плащат онлайн за ваканцията си, освен от специализирани страници, и през сайта на избрания хотел.

Основно българите избират ваканцията си по отзиви в социалните мрежи и препоръки от познати и роднини, които вече са почивали на въпросното място, обясниха експерти от бранша. Предпочитат да платят онлайн, вместо да носят пари в брой на рецепция, и търсят места за настаняване, които предлагат тази опция. Малко част от българите разчитат на препоръки от туроператори за почивки в България.

Повечето от тях предпочитат да резервират след съвет от близки. Основното изискване, освен цената да отговаря на възможностите на клиента, е в избраният хотел или апартамент хигиената да е на нужното ниво. Ако до преди само година българите бяха склонни да си затворят очите за чистотата в стаята, ако цената е достатъчно ниска, сега това не е така. Най-много са оплакванията в социалните мрежи и специализираните групи за ваканции именно от лошо отношение на персонала и липса на хигиена. Отзивите от родното море са в двата полюса - от всичко е хубаво, пак ще се върнем, до - никога няма да стъпим отново. Според експертите обаче морските ваканции у нас не бива да са под общ знаменател, като пазарът ще отсее зърното от плявата в туризма.

Хотелите по морето, особено тези, които предлагат качествен “ол инклузив” продукт и са познати на нашенците, се напълниха през последните дни на юли и първите на август. Въпреки че повечето търсят самостоятелни места за настаняване със кухненски бокс - квартири, апартаменти под наем или бунгала, сигурността в един голям хотел, който е пълен на максимум 60 на сто от капацитета си, е гарантирана, тъй като се вземат всички нужни хигиенни и други мерки, обясниха хотелиери. Стремим се да осигурим спокойна почивка на почиващите и да спазваме указанията, така че да не се разболеят и хора от персонала или да се карантинират туристи, обясниха от бизнеса. И допълниха, че мерките явно работят, след като до момента няма нито един регистриран заболял от COVID-19 турист в големите места за настаняване.

През есента

Чакаме германци за балнео процедури 

Страната ни ги привлича с факта, че не изисква PCR тест

По морето все пак се чува и чужда реч, въпреки, че гостите от зад граница са в пъти по-малко спрямо друга година. Най-много са румънците, които пристигат със собствен транспорт за семейна ваканция. Те търсят основно хотели на база “ол инклузив” с включени чадъри и шезлонги на плажа, обясниха хотелиери. През тази година има по-голям интерес и от по-заможни северни съседи, които са свикнали традиционно да почиват в Гърция и Турция и търсят по-високо качество на продукта, като съответно са готови и да платят повече, обясниха туроператори от Румъния.

Страната ни ги привлича с факта, че не изисква PCR тест, а при завръщането им те не се карантинират. Освен това у нас няма регистрирани случаи на заразени с COVID-19 почиващи. Сред другите гости по родното море са поляци, които идват с организирани чартъри и основно почиват в големите курорти като Слънчев бряг. На юг само преди седмици пристигнаха и първите групи украинци за това лято. Според изказвания на хотелиери през есента пък се очакват германски гости, които ще идват за балнеопочивка и лечение у нас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм