Река "Слатинска" в столицата потече в синьо (ВИДЕО)

Водите на софийската река "Слатинска" потекоха в ярко синьо. За това сигнализира читател на "Труд", който е заснел необичайното оцветяване на водоема с телефона си.

Видеото е направено по обяд в района на КАТ-София, в Дианабад, и на него ясно се вижда неестественият цвят на реката, причинен вероятно от замърсяване с неизвестно вещество. В този участък реката се нарича "Новачица", след зала "Арена Армеец" става "Слатинска", а в самото си начало е "Драгалевска река".

Това не е първият път, в който "Слатинска" променя цвета си. На 21 май т.г. тя отново беше синя, а живеещи край коритото й разказваха, че са виждали водите й обагрени и в други краски, като зелено и червено.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) обясниха пред "Труд", че до момента при тях няма постъпили сигнали по случая, но обещаха да направят проверка.

Пробите от водите, които РИОСВ изследва при последното оцветяване през месец май показаха, че състоянието на реката отговаря на изискванията за характеризиране на повърхностните води. Не беше установено оцветяване и отлагания, както и нерегламентирано изпускане на води от промишлени източници.

Само преди 10 дни кметът Йорданка Фандъкова призова столичани да не хвърлят боклуци в реките. Тогава тя инспектира дейностите по почистването именно на река "Слатинска", но в кв. Сухата река. Фандъкова отчете, че от началото на годината на територията на града са почистени 97 речни участъка от общо 250.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България