Реклама на Valentino разбуни духовете

Гол фотограф презентира дамска чанта 

Преди няколко дни в профила на модна къща Валентино в Instagram се появи нова снимка от кампанията, посветена на чантата Roman Stud от новата колекция. Тя е автопортрет на 28-годишния фотограф Майкъл Бейли-Гейтс, който позира гол, и предизвика битка в коментарите.

Докато много фенове на марката оцениха посланието на новата рекламна кампания, която изтрива половите разлики , други се възмущават. Някои потребители на мрежата я нарекоха "неуважение към жените" и заявиха, че "снимката просто няма смисъл".

"Не, благодаря, това няма нищо общо с творческата свобода!", "Исках такава чанта. Сега не искам!", Мъж ли е или жена? Трябва ли да гадаем?", бяха част от коментарите.

Други потребители изразиха несъгласието си с тази реакция, наричайки я "връщане към средновековието". А някои се възхищаваха на красотата на модела, сравнявайки Майкъл с младия Джони Деп.

Противоречията в коментарите обаче достигнаха такава интензивност, че креативният директор на марката, 54-годишният Пиерпаоло Пичоли, реши сам да коментира публикуването на тази снимка. "След като публикувахме тази снимка, много хора реагираха на нея с агресия и омраза. Моята работа е да предам моята визия за красота в съответствие с времето, в което живеем, а красотата и това, което смятаме за красиво, е отражение на собствените ни ценности. Свидетели сме на голяма, огромна промяна в човешката история.

Всички движения за самосъзнание се ръководят от една и съща идея: еволюцията е възможна, ако е възможно равенството, ако е възможно приобщаването, ако правата на човека и свободата на изразяване са защитени. Омразата не е израз, омразата е реакция на страха, а страхът лесно може да се превърне в насилие. Трябва да се противопоставим на всички форми на насилие, омраза, дискриминация и расизъм и аз съм горд, че мога да използвам гласа си и работата си, за да направя това, сега и завинаги. Това е автопортрет на млад красавец и злото е в очите на гледащия, а не в голото му тяло", написа дизайнерът.

Самият Майкъл Бейли-Гейтс мълчеше доскоро, но вчера изрази отношението си към ситуацията. "Оценявам подкрепата за тази снимка и дискусията, която тя породи. Бих се радвал, ако същото внимание беше обърнато на ужасяващите планове за транссексуални младежи, които се предлагат и приемат в Съединените щати. Както пише Кимбърли Дрю, "не ме интересува какво е "джендър мода", когато на транссексуалните младежи се отказва медицинска помощ и цялата индустрия не прави нищо, за да помогне", написа фотографът в своя Инстаграм.

Заслужава да се отбележи, че в своята работа Бейли-Гейтс също често се позовава на тази тема и преди това е публикувал автопортрети в подобен стил.

Забележително е, че този стил също не е нов за Valentino. Още през март тази година в Instagram на марката се появи снимка (неин автор беше Майкъл), на която се вижда моделът Карим Тюрк. Тази снимка също предизвика противоречия в коментарите.

Майкъл Бейли-Гейтс е възпитаник на училището за изящни изкуства в Род Айлънд. Той е отличен с фондация "Робърт Мапълторп" и Нюйоркската фото награда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица