Реконструкция на вековна къща в старинната част на Търново, увреди съседни сгради

Собствениците на пострадалите имоти сезираха Общината, РДНСК и Районната прокуратура в старата столица

Реконструкция на вековна къща в старинната част на Велико Търново, която е архитектурен резерват, увреди сериозно съседни сгради. Собствениците на пострадалите имоти на ул."Велчо Джамджията" № 8 и № 12-Емил Димитров и Пламен Хараламбиев са сезирали кмета на общината Даниел Панов, РДНСК и Районната прокуратура. Към жалбата потърпевшите са приложили и множество снимки за нанесените поражения.

"От няколко месеца се разрушава къщата между нашите жилища, която е на №10. Оставена бе единствено лицевата стена на приземния етаж – прийом, който явно често се използва при строителство в старата част на града.Събаряйки постройката, собственичката Рени Цанева и наетите от нея строители, увредиха покривната част на къщите ни. Така трите сгради останаха отворени тъй като бяха на калкан и с преминаващ покрив от единия в другия имот.Висяха ламарини, които застрашаваха работниците и минувачите по улицата. Натрошени бяха улуците и не са възстановени.

Счупен и заринат бе мръсния канал, защото минавал през нейния имот. До тук да приемем, че чаквахме подобни негативи.За своя сметка Емил Димитров, собственик на къщата на ул." Велчо Джамджията" №8 възстанови мръсния канал и на 20 март нае вишка за поправка на покрива. Тогава установихме, че цялата фасадна част на къщите е сцепена и отделена.Всичко това е следствие на копаенето с пробивни ударни машини на скалата под нейния имот", разказват потърпевшите стопани.

В сигнала до институциите те обясняват, че са разговаряли с работниците. Строителите споделили, че са наети да изкопаят в дълбочина 50 куб. метра масивна скала.

"На тази скала се крепят както трите къщи, така и тротоара и главната улица.Въпросната госпожа парадира пред всички, че е компетентен строителен техник и има нужните документи, без разбира се да ги е показвала на някого някого. Заявява, че когото го интересува, може да провери в общината и да прави каквото си иска. Сменяйки често бригадите, всекидневно изкъртват парчета от скалата и по най-бързия начин ги извозват, като винаги отпред стои един работник, който наблюдава за евентуални проверяващи. Не вярваме да има институция и архитект, които да разрешат пробиването и раздробяването на такава масивна скала в старата част на града, копаейки в дълбочина. При такова разрушаване, вероятността да се срутят съседните къщи и да пропадне тротоара и улицата, е огромна", споделят притеснени Димитров и Хараламбиев.

Те апелират към институциите, които имат отношение към този вид строителна дейност да направят проверка и да прекратят това безумие.

"Съзнаваме, че във връзка със ситуацията в държавата, подобни неща остават на заден план, но не можем да оставим да продължи този погром и рушене. Затова алармираме ведомствата да бъдат предприети спешни мерки, докато не е станало твърде късно", категорични са Емил Димитров и Пламен Хараламбиев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини