Рекордно ниска подкрепа за ХДС на Меркел

Социалдемократите и Зелените започват все по-сериозно да дишат във врата на ХДС преди изборите през есента.

Бавните темпове на ваксинация допринасят много

Случаите на коронавирус в Германия продължават да растат

Подкрепата за консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел достигна най-ниско ниво от година насам, показва публикувано днес допитване, предаде Ройтерс, като коментира че доверието намалява в момент, в който нараства все повече недоволството на хората към начина, по който правителството управлява кризата с коронавируса.

Според проучването на института “Форза” ХДС на Меркел и баварският му партньор - Християнсоциалният съюз (ХСС), се радват на 29-процентна подкрепа, което е спад с 4 процентни пункта за седмица. Това е най-ниското ниво от началото на пандемията в Германия през март миналата година и след историческото поражение на Меркел в два регионални вота в неделя.

Допитването показва, че Зелените печелят три процентни пункта до 21 процента, а подкрепата за останалите партии остава непроменена.

Социалдемократите, които са коалиционен партньор в кабинета на Меркел, имат 16 процента.

Много германци са гневни от бавното темпо на ваксинацията. Кампанията на ХДС понесе нов удар тази седмица с решението на здравните власти временно да преустановят ваксинирането с продукта на “AstraZeneca” заради опасения за неговата сигурност.

Случаите на коронавирус в Германия нарастват точно, когато някои ограничения бяха разхлабени, а в допълнение на ваксинационните проблеми, в страната няма въведена все още всеобхватна система за тестване за коронавируса.

Данните идват след поражението на ХДС на регионалните избори в две провинции в Германия през уикенда, които предвещават проблеми за управляващите на парламентарния вот през есента, посочват наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа