Рекорд за цените на луксозни домове в Токио

Цените на апартаментите в Токио достигнаха рекордни нива.

Достигат 10 830 долара за квадрат

Нова вълна от японски предприемачи се конкурира с чуждестранни купувачи за оскъдното предлагане на луксозни апартаменти в Токио, тласкайки цените в града до невиждани от 80-те години на миналия век нива, пише Файненшъл Таймс.
Цената на квадратен метър на нови апартаменти за продажба в японската столица достигна 1,62 млн. йени (10 830 долара), надхвърляйки рекорда от 1,4 млн. йени през 1990 г., показват данни на консултантска компания в Токио.

Средната цена на нов продаден апартамент в Токио също е достигнала рекорд. “Основните купувачи са богати японци”, съобщават от Института за икономика на недвижимите имоти, който следи имотния пазар в Япония. Макар че цените в Токио остават по-ниски в сравнение с редица други големи столици, анализатори считат, че апартаментите са по-недостъпни за средностатистическия човек, отколкото в почти всеки друг голям град с изключение на Хонконг.

Квалифициран офис служител трябва да работи 15 години, за да си позволи апартамент с площ от 60 кв. м в центъра на Токио спрямо 11 години в Лондон, 10 години в Сингапур и 8 години в Ню Йорк.

Недостатъчно предлагане е сред основните причини за проблема. Предлагането на апартаменти е на най-ниското ниво от поне 20 години насам. А търсенето на луксозни апартаменти оказва съществено влияние върху средните цени. Имоти в Токио купуват инвеститори от Китай и редица други страни. Тенденцията за нарастване на покупките от чужденци “вероятно няма да спре скоро”, посочват консултанти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти