Рекс Тилърсън: „Ислямска държава“ извършва геноцид срещу религиозните малцинства

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обвини „Ислямска държава“ в извършването на серия от актове на насилие, насочени срещу религиозни и етнически малцинства, дори и по време, в което те губят контрол над обширни територии в Ирак и в Сирия, предаде Voice of America.

Рекс Тилърсън заяви, че „Ислямска държава“ „ясно е отговорна за геноцид… за престъпления срещу човечеството“. Държавният секретар представи годишния отчет на Държавния департамент на САЩ относно религиозните свободи в 199 държави по света и посочи, че „религиозните преследвания и нетолерантност остават разпространени“.

Тилърсън посочи, че „почти 80% от световното население живее с ограничения върху свободата за религията. Където религиозната свобода не е защитена, ние знаем, че нарушенията на човешките права и насилственият екстремизъм имат по-голяма възможност да пуснат корен.“

По думите му седем държави допускат най-много нарушения в религиозната свобода - Иран, Саудитска Арабия, Турция, Бахрейн, Китай, Пакистан и Судан, но насочи най-много обвинения срещу „Ислямска държава“.

„Докато постигаме прогрес в победата над „Ислямска държава“, нейните терористи продължават да нападат редица религиозни и етнически групи“, посочи той.

Коментари

Задължително поле