Рекс Тилърсън няма планове да подава оставка, съобщават от Държавния департамент на САЩ

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън няма планове да подава оставка, съобщиха от Държавния департамент, опровергавайки по-ранни съобщения в медиите, че дипломатът ще се оттегли до края на годината.

Откакто пое най-високия дипломатически пост в САЩ, бившият изпълнителен директор на енергийната компания „ЕксонМобил“ беше обект на множество критики заради това, че стои далеч от медиите и заради плановете си да съкрати с 30% бюджета на агенция, за която работят над 70 000 във Вашингтон и по света.

Вчера Си Ен Ен съобщи, че Тилърсън планира да се оттегли от поста до края на година, което неговата говорителка Хийтър Нойерт категорично отрече. „Това не е вярно. Разговаряхме с държавния секретар. Той беше достатъчно ясен, че има намерение да остане в Държавния департамент“, каза тя.

Според източниците на медията дипломат номер 1 на САЩ има сериозни разногласия с Белия дом, включващи кадровата политика на Държавния департамент и въпроса с Иран, информира БГНЕС. Като причина се посочва и несъгласието с външната политика на президента Доналд Тръмп.

От обкръжението на политика и петролен магнат обаче уверяват, че въпреки разочарованията си от администрацията, Тилърсън няма да подаде оставка преди края на настоящата година. Причината е, че той иска преди това да се опита да реорганизира ведомството.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка