Ректорът на Медицински университет - Варна с награда за принос към пулмологичната общност

Ректорът на Медицински университет-Варна проф. д-р Красимир Иванов бе удостоен с почетния знак на една от първите научни организации на медиците у нас - Българското дружество по белодробни болести /БДББ/, което отбелязва 110 години от създаването си.

Церемонията бе част от Юбилейната научна среща на дружеството, проведена в Старосел. В нея участваха над 250 специалисти от страната и чужбина, които дискутираха нови изследвания за лечението на ХОББ, астма и белодробен карцином.

Бронзовата статуетка, изработена за юбилея от варненския скулптор проф. Венелин Божидаров, бе връчена на проф. д-р Красимир Иванов за заслугите му за реализиране на инициативите на БДББ в областта на обученията на специалисти пулмолози и организизацията на големите научни форуми с международно участие, които традиционно се провеждат в партньорство с МУ-Варна.

С почетни знаци бяха удостоени още проф. Йоана Хоростовска, генерален секретар на Европейското респираторно общество (ERS), проф. Питър Калвърли, един от президентите на Британското торакално общество, проф. Сами Суиса, директор на Центъра по клинична епидемиология в института Lady Davis към Jewish General Hospital в Монреал и проф. Улрих Костабел, ръководител на клиниката по пулмология и алергология към Ruhrlandklinik в гр. Есен, Германия.

Посмъртно наградата получиха лекари, оставили паметна следа в историята на българската пулмология, сред които е и проф. д-р Златан Златанов, дългогодишен ръководител на Катедрата по белодробни болести към Медицински университет-Варна.

Почетен знак от БДББ получиха и уважаваните варненски специалисти проф. д-р Красимира Кисьова, дългогодишен ръководител на Катедрата по белодробни болести към МУ-Варна и досегашният председател на БДББ доц. д-р Диана Петкова, която води организацията два последователни мандата, а сега е зам.-председател.

Коментари

Задължително поле