Ректорът на Стопанска академия участва в Тринадесетата световна среща на медиите в дискусии за образованието

Ректорът на Стопанската академия в Свищов, доц. д-р Иван Марчевски участва в Тринадесетата световна среща на българските медии в дискусионни панели, посветени на образованието. Срещата, която тази година бе на тема „Политики на близостта” и се проведе в молдовската столица Кишинев, се организира от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. В тазгодишното издание на форума, който има значим обществен ефект и отзвук в нашата страна и в чужбина, участваха представители на над 30 водещи медии от България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Ватикана, Холандия, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, Израел, САЩ и Канада. Сред участниците бяха също ректори на седем български висши учебни заведения, преподаватели и експерти, представители на държавни институции, депутати, бизнесмени, интелектуалци. Гост на откриването, което се състоя в Националния музей на историята на Молдова, бе вицепрезидентът на България, Илияна Йотова.

Молдова е избрана за място на тазгодишната световна среща на българските медии, защото в този регион се намира най-голямата компактна общност от етнически българи извън територията на България. Според различни данни, в Молдова живеят между 80 000 и 100 000 българи. В град Тараклия близо 85% от население е българско и в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак” вече 12 години се преподава на български език.

Освен състоянието на българските общности, различните дискусии по време на срещата засегнаха новите платформи на образованието, връзката бизнес-образование-икономика, трансфера на кадри и технологии, отговорността на медиите за съхраняването на българския език.

В панел на тема „Образованието и бизнесът – за икономика, базирана на знанието”, доц. Мария Фъртунова – директор на Дирекция „Висше образование” в Министерството на образованието и науката сподели, че има лек спад в процента на безработните след завършване на висше образование – за периода 2010-2014 г. е бил 3,7 на сто, а за 2015-2016 е 3,3 на сто. Фъртунова посочи, че в момента студентите в България са около 206 000, които се обучават в 51 висши училища. По думите й, България е заложила до 2020 г. 36 % от населението между 30-34 години да бъде с висше образование.

Вторият панел, посветен на образованието, бе на тема „Новите платформи на образованието”, с модератор доц. Фъртунова. Участващите в дискусиите ректори коментираха качеството на българското образование и проблемът с демографската криза, отказът на българските власти от масовизацията на висшето образование и финансирането на специалности, които не се търсят, сериозната конкуренция, пред която са изправени българските университети не само в страната, но и в глобален мащаб – особено от страни от ЕС. Коментарите, че качеството на българското образование не е добро, ректорът на Стопанската академия, доц. д-р Иван Марчевски определи като мантра, която постоянно се повтаря, но не е вярна.

Той подчерта, че системата на висшето образование намалява безработицата и цитира данни, според които при студентите тя е 3,7 %, а на държавно ниво е над 5 %. „Проблемът с бизнеса не е, че той не поръчва какво иска, а че после не осигурява добре платена работа на завършилите”, коментира доц. Марчевски. Той отбеляза, че днешните младежи не са същите като отпреди 20 години. „Вече малко от тях ще пожертват четири години за учене, искат да работят веднага, затова трябва да им дадем и възможност да учат и работят едновременно, което предполага промяна във финансирането на задочната и дистанционна форма на обучение”, добави още доц. Марчевски.

В рамките на панелите, посветени на образованието, ректори споделиха опит от изграждането на добри и функциониращи връзки „бизнес-образование” и от взаимодействието между преподаватели, студенти и различни организации с цел подпомагане на завършващите висше образование в тяхната професионална реализация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование