САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Германия и Франция се разбраха за единен бюджет на Еврозоната

До 1,5 млн. българи поваля грипът 140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Валери Симеонов: Хайде сега да видим, след като си подадох оставката, с какви основания ще продължават протестите Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно, заяви той

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Русия заплаши Украйна с „драстични мерки“, ако спира нейни кораби в Азовско море

Полицията издирва 12-годишно момче

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

И главният мюфтия на България Мустафа Хаджи се обяви против въвеждането на нестандартни определения за пол, различни от биологичния, които се съдържат в Истанбулската конвенция.

Спорните текстове на Истанбулската конвенция предизвикаха острата реакция на всички вероизповедания.

Светият синод на БПЦ призова депутатите да не ратифицират Истанбулската конвенция.
Светият синод на БПЦ призова депутатите да не ратифицират Истанбулската конвенция.

В позиция Светият синод призова Народното събрание да не ратифицира международния договор. Висшият клир обяви, че конвенцията “поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото съдържа ново разбиране за човека – човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си”.

“Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство”, пише още в позицията на Светия синод.

В официалния текст на Конвенцията на английски език – навсякъде, където се говори за “социален пол”, се използва терминът “джендър”. В този текст понятието “джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език, категорични са митрополитите.

Според тях “нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието “джендър” и производните му се преследват цели, различни от прокламираните – за защита на жените от насилие”. “Труд” потърси за коментар говорителят на Св. Синод митрополит Киприян, който отказа да отговори на въпроса: Какви действия ще предприеме църквата, ако парламента приеме конвенцията. “Разбрали сме се нищо да не коментираме извън позицията на синода”, заяви Киприян.

Още преди седмица главният мюфтия на България Мустафа Хаджи се обяви против въвеждането на нестандартни определения за пол, различни от биологичния, които се съдържат в Истанбулската конвенция.

“Няма друг пол освен двата пола. Оттам нататък всеки има право да решава сам”, заяви главата на мюсюлманското вероизповедание у нас Мустафа Хаджи, в интервю пред БНР.

“Обществото трябва да има някакъв ориентир, по който да върви. Ако загубим ориентира, ще загубим и нашето битие. Ориентирът не сме си го измислили ние и не сме поставили началото му”, подчерта Мустафа Хаджи. От главно мюфтийство обясниха пред “Труд”, че има създадена комисия от мюсюлмански духовници начело с Мустафа Хаджи, която изработва позиция по Истанбулскатоа конвенция, Очаква се утре мюфтийството да я публикува.

От организацията Обединени евангелистки църкви, в която влизат 12 евангелистки вероизповедания заявяват, че са “загрижени от опита за въвеждане във вътрешното ни право на нови дефиниции и модели, които са в противоречие с основни ценности и разбирания в обществото ни.” От Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден обявяват, че “редица понятия в документа предизвикват несигурност и повдигат въпроси за начина, по който се определят и разбират основните отношения в сферата на семейните ценности.”

От федерацията на ционистите в България обясниха, че предстои да заседават по позицията си за Истанбулската конвенция. В традиционният, ортодоксален юдаизъм хомосексуалността като начин на живот или форма на полови контакти е тежък грях.

 

Ден преди дискусията на Цвета Караянчева

НС публикува хвалебствени становища на фондации

Настояват за бърза ратификация

Организационният комитет на София Прайд 2018 днес обяви, че шествието ще е на 9 юни.
Организационният комитет на София Прайд 2018 днес обяви, че шествието ще е на 9 юни.

На сайта на парламента се появиха 14 становища от неправителствени организации и граждани, почти всички в подкрепа на ратификация на Истанбулската конвенция. Те бяха публикувани накуп в деня преди обществена дискусия, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, въпреки че са получени в различни дни през януари.

“Всеки ден, в който се забавя ратификацията на този важен документ, на риск са изложени животите на хиляди българки”, твърди фондация “БлуЛинк” с председател Наталия Попова.

“За нас ратифицирането на конвенцията е още една стъпка към най-пълното съблюдаване на чл. 6 от конституцията”, смята Институт по социални дейности и практики с председател проф. Нели Петрова-Димитрова.

“Подкрепяме изцяло усилията на държавата за ратифицирането на Истанбулската конвенция!”, пише с удивителен знак и с главни букви в отворено писмо на Фондация “Х&Д Джендър перспективи” с управител Петя Петкова.

“Ние приветстваме всички позитивни и прогресивни тенденции в работата на българските институции, всички напредначиви организации и движения от гражданското общество и сме убедени, че заедно, както неведнъж сме го доказвали, ще постигнем успех”, убедени са в сдружение “Алианс за защита от насилие основано на пола” с председател Геновева Тишева от името на 11 организации в алианса.

“Настояваме народните представители да проявят национална отговорност и да защитят правата и интересите на българските граждани, като в най-скоро време ратифицират конвенцията”, призовава позиция на Национална мрежа за децата, под която са подписани 15 НПО-та.

 

110 неправителствени организации се събират в Алма матер

Двама посланици се записаха за дебатите

Против са БСП, “Воля” и ОП

Сергей Станишев настояваше БСП да подкрепи конвенцията
Сергей Станишев настояваше БСП да подкрепи конвенцията

Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организира председателят на парламента Цвета Караянчева. Във форума, който ще бъде открит в 11.00 часа утре в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски”, до ранния следобед днес се бяха записали за участие 110 неправителствени организации, представители на вероизповеданията и двама посланици. От НС не уточниха кои са дипломатите, заявили интерес към събитието.

В НС конвенцията е разпределена в четири комисии. Водеща е по вероизповеданията и правата на човека. Нейният председател Красимир Велчев вече поиска становища по договора от всички вероизповедания. Останалите комисии са по правни въпроси, по външна политика, по въпросите на децата, младежта и спорта и по образованието и науката.
“Труд” научи, че всички комисии за поискали допълнителни разяснения по конвенцията. Срокът за гледането на документа е два месеца.

Освен ГЕРБ зад документа се очаква да застанат и ДПС. И в двете партии обаче има мнения срещу конвенцията. БСП, “Воля” и Обединените патриоти обявиха, че няма да я подкрепят. Битката на ГЕРБ ще е за всеки глас. Не е изключено, ако БСП успеят да осигурят всички свои депутати в зала, конвенцията да бъде отхвърлена.

 

Премиерът Бойко Борисов:

Няма да допуснем насилие над жени

02-10Дебатът в Европа, който породи Истанбулската конвенция, бе обсъден по време на вчерашната среща между премиера Бойко Борисов и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс . Борисов подчерта, че ще положи необходимите усилия документът да бъде ратифициран от българския парламент, така както увери пред трибуната на Европейския парламент при представянето на приоритетите на председателството.

„Няма да допуснем насилие над жени и деца“, увери на срещата си с Тимерманс премиерът Бойко Борисов.
Премиерът пое ангажимент за ратифициране на Истанбулската конвенция и в Страсбург, по време на представянето на приоритетите на българското европредседателство.

 

Красимир Каракачанов:

Няма да подкрепим договора в зала

02-11Ние сме против тази Истанбулска конвенция и няма да я подкрепим в пленарната зала. Това заяви отново вицепремиерът и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов.

„Не може докато светът се тресе от проблеми, ние в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват и разконцентрират – трети пол, 12-и пол. Някъде четох, че някакви умници са определили 32 различни пола. Аз, честно, не мога да се сетя за повече от два, но вероятно не ми стига образованието“, заяви той.

„Би следвало подобен въпрос да се обсъжда не само с някои специализирани НПО-та, които защитават правата на различните, но и с тези кръгове от обществото ни, които имат по-консервативни, патриархални разбирания по темата“, убеден е вицепремиерът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Така е- всички нормални хора от всички религии са против .
  Само трето-половия серГЕЙ Станишев яростно защитава Истанбулските текстове,те биха дали оправдание за гнусното му съществование на този свят.

  1. Забрави цялото гербаджийско войнство… сигурно путин ти е виновен, че и те са същите кат станишев…

 2. Комунетата са ПРОТИВ !
  мухоБойко и педеРоско са ЗА !
  травестита Цецка и тя …
  Та млъкни евроГЕЙски ГЕРБЕР !

 3. Време е нашият патриарх да гpaбне една яka дeбeлa тoягa и да xaлocа по тиkвaтa оня бaнkянckи пoжapниkap, дето „три пaпи са го гладили“ по kpaтyнaтa!!!!!

 4. Това че са 2 пола няма съмнение но и не е работа на религиите ! Религите да не си въобразяват че ще се произнасят за начина ни на живот !

 5. Не ме интересуват никакви Истанбулски коинвенции ! Който не е от един от двата пола значи е инвалид! Ей соросоиди вашите тарикатски номерца тук няма да минат ! Махайте се ! Взимайте си и религиите барабар с вас !

 6. BB za chii …. prosheta i daruva manastiri i crkvi. Hristos kaza – …..koito slusha, a ne varshi uchenieto mi sam se lage …. Dali se lage ili e dvulichnik !!!

 7. Като гледам този свят е склонен да даде човешки права и на създадените от хората роботи с изкуствен интелект.Вероятно традиционните ценности ще останат само в Джунглата.О,човеко,защо се срамиш да се назовеш човек?Мозък сам не може да съществума като човек,а като нещо друго.Колкото се отнася до насилието над жени,то и сега законово са защитени у нас,но смисълът от тази конвенция е да бъдат защитени навсякъде по света,а ако конвенцията не бъде приета примерно в Близкия Изток,Африка, Югоизточна Азия,Латинска Америка,то каква е ползата от нея? В ЕС си има правно сътрудничество между членовете му така или иначе.

  1. хасан отдолу ти го казва ясно – какво си седнал да се напъваш разсъждаваш???

 8. Попитали петела ..”Кой се появи първи _ кокошката или яйцето?..Петела отвърнал”.Аз не влизам в полемика само си върша мойта работа””…те така и мюсюлманите..просто си вършим нашата работа

 9. мюфтито го казва кратко и ясно. всички други се въртят кат станишев и филип димитров.

 10. Защо бързате да изтриете неудобните коментарии, толкова ли харесва натрапването на трети пол?

 11. Отлагат разглеждането и ратифицирането на Истамбулската конвенция за юни 2018 г. Да им забрани Господ въобще да я разглеждат! Няма да се гаврят с нас! Няма да се гаврят с България! Да не допуснем да се гаврят с децата ни и с тяхното бъдеще! Няма да се гаври никой с православната ни вяра и устои! Бог поругаван не бива!

 12. Блюдолизците на Брюксел и САЩ използват темата за насилието над жените, като параван, зад който подготвят законова основа за легализирането на налагането на щетенията на малцинството над тези на множеството. Кои „жени“ всъщност защитават? – педерасчугите, та да ги оставим да развращават децата ни, да ни тормозят чрез нашата съдебна система техните НПО-та защитнищи, които ще смучат собствените ни пари от бюджета. Гнусно е да се узаконяват извращения, да ни се натрапва лъжлива търпимост, което противоречи на морала и всякаква религия! Позор за тях!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.