На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Реставрират иконостаса и владишкия трон в църквата в Плаково

Министерството на културата отпуска на Община Велико Търново над 46 000 лева за църквата „Рождество на Пресвета Богородица” във великотърновското село Плаково. Одобрен е подаденият в началото на годината проект за художествена консервация и реставрация на иконите от иконостаса, върху които са изобразени сцената „Разпятие”, китрите със Света Богородица и Св. Йоан Богослов,  както и цикълът „Шестоднев”. Оригиналния си вид ще възвърнат също владишкият трон и храмовият проскинитарий.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” е осветена през 1847 г. Тя е построена върху основните на стар храм и е дело на ученик на майстор Колю Фичето. Иконостасът е създаден от тревненски майстори и е един от малкото, които са запазени в автентичния си вид. Днес е в почти напълно комплектован, без допълнителни подмени и доработки, затова представлява безценен паметник на тревненското възрожденското резбарско и зографско изкуство.

Автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Всички творби са изпълнени в темперна техника върху дървена основа. Те са рисувани в периода 1846-1850 г. Проскинитарият, както и Владишкия трон са оформени и декорирани по същия начин като иконостаса, от същите тревненски майстори. Целта на настоящия проект е да бъдат спрени започналите в резултат на времето и други външни фактори разрушителни процеси. В резултат ще бъде възстановен автентичният вид на иконостаса и църковното обзавеждане.

През 2012-2013 г. бе ремонтирана камбанарията на храма в с. Плаково, а през 2014 г., отново с целево финансиране бяха извършени консервационни и реставрационни дейности върху общо 26 храмови икони. С настоящия проект ще бъде завършена реставрацията на църковното обзавеждане, което представлява комплекс от културни ценности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.