Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Реформа има, няма трайни резултати (ОБЗОР)

„Като цяло напредъкът на България в изминалите 10 години не е толкова бърз, колкото се очакваше, остават редица предизвикателства“. Това се казва в доклада за правосъдие и вътрешни работи на България, публикуван от ЕК вчера. Той се отнася за десетилетието от 2007 г., в което действа Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП).

България е постигнала „съществен напредък“ в съдебната реформа, „известен напредък“ в нормативната уредба и „ограничен напредък“ в борбата с корупцията, но реформата трябва да продължи, защото няма видими резултати, сочат евродокладчиците. Те не дават надежда, че МПС за България скоро ще бъде преустановен, както поискаха наши евродепутати и членове на ВСС.

„Решителното изпълнение на препоръките, съчетано със запазване на темпа на реформата, ще позволи приключване на проверките по показатели, по които има съществен напредък, но за други показатели този процес ще бъде по-труден. Ето защо Комисията възнамерява да публикува следващия доклад в края на 2017 г. и е готова да предостави  помощ за утвърждаването на необратимия характер на напредъка и следователно за прекратяването на механизма“, обясняват от ЕК. И препоръчват „стъпки, очертаващи пътя.“

“Да се осигури прозрачен избор на членове на бъдещия ВСС, като преди избора на членове от парламентарната квота се организира публично изслушване в НС. Назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и основано на качествата на кандидатите, като това важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд. Да се подобри функционирането на инспектората към ВСС и действията на ВСС по констатациите му за почтеността на магистратите. „Да се приемат изменения на НПК и НК за подобряване на наказателното преследване на корупцията по високите етажи. Да се отчита публично напредъкът по националната стратегия за съдебна реформа. Да се намери решение на натовареността на съдилищата по нови стандарти, да се постигне съгласие за съдебната карта. Да се изготви пътна карта за реформа на прокуратурата. Да се приеме нова нормативна уредба и ефективен орган за борба с корупцията.

Да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта. При зачитане на презумпцията за невиновност главният прокурор да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения, а ВКС и МП – за осъдителните присъди и  изпълнението на наказанията”, препоръчва се в доклада.

 

Франс Тимерманс: Напредъкът на България – важен, на Румъния – голям

За 10 г. България е направила “важен” напредък, а Румъния – “голям” в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка(МСП). Това заяви първият зам.-шеф на ЕК Франс Тимерманс относно докладите за двете страни. За България се сочи, че  “предвид значителния допълнителен напредък, отбелязан миналата година, постигнатото позволява да се пренасочи вниманието към оставащите стъпки в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в мандата на ЕК”. За Румъния – че “позитивната тенденция за борба с корупцията и защита на независимостта на съдебната система в предишните 3 г. продължи и миналата година.“
Докладите за България за 2015 и 2016 г. показали “важни стъпки за връщането на реформите в дневния ред, значителен напредък в прилагане на стратегията за реформа на съдебната система, но прилагането на антикорупционната стратегия остава на ранен етап”. А докладите за Румъния (2014, 2015, 2016) подчертали „силен напредък и необратимост на реформите“. И за двете страни мониторингът ще бъде спрян, когато реформите станат необратими.

 

Правителството: Бързаме със закон за корупцията

Докладът на Еврокомисията за България е обективен, а реформите са постигнали успех през последните 2 години. Това заяви правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева по повод новия доклад на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

По думите й въпреки критиките и препоръките има отбелязани точки, които, ако изпълним, наблюдението ще приключи. Междувременно според проучване на Евробарометър по поръчка на ЕК 72% от българите смятат, че механизмът трябва да продължи да действа.

„В доклада се казва, че ЕК подкрепя борбата с корупцията и ново законодателство, но изразява резерви относно това дали е най-добрият закон”, коментира Крум Зарков от БСП.

Вицепремиерът Меглена Кунева пък отбеляза, че трудно се събира мнозинство за такъв закон, а първият,  който новото НС трябва да приеме, е този за противодействие на корупцията по високите етажи

Според вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова прегледът на направеното през последните 10 години е обективен.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. хомосексуалите ще ми казват как ще живея.Да не мислят,че корупцията във финансово изражение в Германия е по малка.Там за разлика от нас няколко стотин индивида взема в десетки пъти повече от всички няколко хиляди индивида в България.Главното за евробюрократите е качеството,а не количеството.

  2. Лидерите на разни европейски партии в европарламента и в ЕК получават стотици милиони евра от откраднатите милиарди от българската държава и народ. Поради тази причина местните овластени мутри от свинефермата герб не реформират нищо в страната, а само крадат, защото нямат необходимия управленски капацитет. Видимите резултати от доклада на ЕК са омацани с баданарката заради стотиците милиони, които получават от бойко -к-а-п-у-т-и- като Жозеф Дол, Жан-Клод Юнкер и Меркел, които го потупват по-рамото и са доволни от всичко в България. От една страна алчните крадливи безродни герберски свине, от друга страна лачните европейски -г-ъ-з-о-в-е- и за това България затъва вместо да се развива. Свинефермата герб, бойко борисов и ЕС са враговете на българския народ, заради тях хората в България са потънали в мизерия. Българите трябва да се освободят от тези паразити с всякакви възможни средства.

Отговорете