Козунакът е любимата част на малки и големи по време на празниците около Великден. Особено важно е той да е на конци и изисква много майсторлък, за да се направи. Не случайно го наричат „царят на тестените изделия“! Как обаче да се постигне този така желан ефект?
Вижте тази публикация в Instagram.
На първо място е от голямо значение да работите с качествени продукти. Следва да омесите леко и въздушно тесто. Това може да се случи само като намалите яйцата и захарта в него, тъй като те тежат. Комбинирайте кристалната захар с течен подсладител и на 1 килограм козунак не слагайте повече от 5 яйца. По този начин с малко месене ще получите перфектния сладкиш. На трето място е необходимо да оставите на тестото нужното му време да втаса без да го пришпорвате.
Вижте тази публикация в Instagram.
Ето една лесна рецепта за уникално вкусен козунак на конци! Следвайте стъпките и ще получите идеалния резултат.
Необходими продукти:
• Мая – ½ кубче
• Захар – 150 гр.
• Мляко – 200 мл.
• Брашно – 600 гр.
• Яйца – 3 бр.
• Жълтък – 1 бр.
• Течен подсладител – 100 мл.
• Масло – 50 гр.
• Олио
• Есенция ванилия – 1 бр.
• Портокалова кора – ½ портокал
• Лимонена кора – ½ лимон
Прясната мая се разтваря в топлото мляко заедно с една щипка захар. Разбърква се хубаво и се добавя брашно, докато се образува кашичка. Изчаква се маята да шупне около 20 мин.
Междувременно пресейте брашното и изкарайте яйцата и маслото от хладилника – и двата продукта трябва да са на стайна температура.
В голяма купа разбийте яйцата със захарта, включете ванилията и течния подсладител. Към сместа прибавете настърганата кора от половина портокал и от половин лимон, и мекото масло. Следва да добавите маята. Накрая по етапно разбърквайте брашното към течната смес. Омесете средно меко и еластично тесто. Докато размесвате добавете малко по малко растителна мазнина, докато тестото я поеме.
Оставете козунакът да втаса за 2/3 часа под фолио, за да уголеми обема си 2/3 пъти.
Разделете тестото на 4 фитила и сплетете плитка, която завийте в кръгла форма. Изчакайте отново да втаса за около 1 час. Намажете го с 1 жълтък и 1 супена лъжица мляко.
Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. След 20-тата минута го покрийте с фолио, за да не изгори.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш